4 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatate4 din 10 copii sub 13 ani au carii pe dinţii permanenţi

4 din 10 copii sub 13 ani au carii pe dinţii permanenţi

Studiile arată că România nu stă deloc bine în privinţa igienei orale, iar serviciile costisitoare îi descurajează pe oameni să meargă la dentist pentru a-şi trata problemele. Copiii ajung şi ei mult prea rar şi, de multe ori, târziu la medicul stomatolog.

În acest context, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) încearcă să convingă autorităţile să introducă un program național pentru sănătatea orală, care să vizeze în principal prevenirea cariei dentare la copii. PALMED a transmis o solicitare în acest sens după ce Ministerul Sănătății a lansat un proiect de reorganizare a programelor naționale de sănătate.

Se cere un recensământ al stării de sănătate orale

Ministerul Sănătății a lansat proiectul în februarie şi l-a modificat în martie.

“În contextul lansării în dezbatere publică a Hotărârii privind Aprobarea Programelor Naționale de Sănătate și al marcării Zilei Mondiale a Sănătății Orale în luna martie, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrage atenția asupra necesității introducerii unui program dedicat sănătății orale, mai exact prevenirea cariei dentare la copii, precum și realizarea unui recensământ al stării de sănătate orală a populației”, a anunțat patronatul.
Propunerea PALMED și argumentele ce pot constitui nota de fundamentare și indicatorii de evaluare au fost înaintate deja Ministerului Sănătății.

99% din serviciile stomatologice din ţară sunt furnizate în mediul privat

Patronatul argumentează că peste 99% din serviciile de stomatologie oferite în România sunt furnizate de mediul privat. Un studiu realizat de EY Romania la solicitarea PALMED arată că piața serviciilor stomatologice este finanțată de sistemul public de sănătate într-o proporție de doar 6%, cu mult sub media europeană, de 31%.
Finanțarea scăzută se reflectă negativ în numărul de consultații stomatologice anuale din România, de doar 0,4, comparativ cu 1,4, cât este în Europa.

“Această rată scăzută poate fi ameliorată exclusiv prin intermediul unor programe naționale și prin sprijinirea educației de profil în școli. Doar prin promovarea importanței sănătății orale și conștientizarea impactului pe care aceasta îl are asupra întregului organism putem să îmbunătățim starea generală de sănătate a populației”, afirmă președintele PALMED, Cristian Hotoboc.

4 din 10 copii sub 13 ani au carii pe dinţii permanenţi

Potrivit organizației, cele mai recente date indică faptul că 4 din 10 copii mai mici de 13 ani au carii dentare pe dinții permanenți și aproape 90% dintre acestea nu sunt tratate, de cele mai multe ori din lipsa banilor și a educației.

În 2020, pentru medicina dentară a fost alocat un procent de doar 0,33% din bugetul asigurărilor sociale.

În acest context, PALMED propune lansarea unui subprogram dedicat prevenirii cariei la copii, care are drept obiectiv scăderea incidenței cariilor dentare, oferind date importante despre impactul activităților de prevenire.
Programul propus de PALMED presupune realizarea unei consultații anuale la medicul stomatolog, precum și disponibilitatea prestării, în mod gratuit, a unor servicii medicale de tip radiografie panoramică, profilaxie completă – detartraj, periaj, fluorizare, sigilare dinte permanent/temporar, obturație dinte permanent/temporar.

Acestora li se adaugă realizarea de sesiuni de informare către grupuri țintă decontate din bugetul Ministerului Sănătății, la care se adaugă activități și acțiuni specifice de educare a populației până în 18 ani.

Un alt proiect înaintat Ministerului Sănătății vizează recensământul stării de sănătate orală a populației. Programul constă în efectuarea unui studiu național de cercetare privind incidența cariilor dentare și a altor afecțiuni dentare în România, finanțat din fonduri de la bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS