4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul anti-HPV ar putea fi inclus în programul naţional de vaccinare

Vaccinul anti-HPV ar putea fi inclus în programul naţional de vaccinare

Vaccinul anti-HPV, care reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin cu aproape 90%, ar putea fi inclus în programul naţional de vaccinare din România. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. În prezent, vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu seruri achiziționate de Ministerul Sănătății.

Anunțul ministrului vine în condițiile în care, în noiembrie 2021, mai multe societăți medicale au avertizat că lipsa dozelor de vaccin anti-HPV indică un nou eșec al programului de vaccinare în România. Gazeta de Sud a scris despre listele de aşteptare pentru dozele de vaccin anti-HPV în urmă cu un an, când 1300 de fete din Dolj încă nu ajunseseră să fie imunizate.

Date contradictorii privind listele de aşteptare

La începutul anului trecut, când încă nu fuseseră distribuite dozele de vaccin, un craiovean a sesizat Gazeta de Sud că fiica sa aştepta de 2 ani să fie vaccinată. Bărbatul a încercat să obţină informaţii de la Direcţia de Sănătate Publică şi medicul de familie, dar fără succes.

În urma solicitărilor de informaţii transmise de GdS, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj au transmis în 2021 date contradictorii privind fetele aflate pe lista de aşteptare pentru vaccinare anti HPV în cadrul Programului Naţional. Pe lista de aşteptare din judeţul Dolj se aflau 1347 de fete. Însă pe listele de aşteptare din întreaga ţară ajunse la Ministerul Sănătăţii figurau numai 1231 de persoane, conform unui răspuns transmis către GdS de instituţie.

Ministrul spune că lipsa dozelor e… semn bun

Ministerul consideră că lipsa dozelor semnalează interesul foarte mare pentru vaccinarea anti-HPV şi este, de fapt, un semnal pozitiv.

“Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp”, a afirmat prof. Rafila, într-o conferinţă de presă.
În prezent, părinţii adolescentelor care sunt eligibile pot solicita medicului de familie să fie înscrise pe o listă pentru vaccinarea anti-HPV, potrivit ministrului.

“După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere”, a completat ministrul.
Rafila a declarat că vaccinul anti-HPV este dificil de achiziționat, din cauza cererii ridicate la nivel mondial.

Vaccinarea, extinsă până la 18 ani

În 2021, Ministerul Sănătății a achiziționat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică. În luna septembrie, vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani, printr-un ordin semnat de fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vâsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
Vaccinarea anti-HPV este sigură și poate preveni șase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiștii. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus).

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS