4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Unitate pentru pacienţii cardiaci critici şi program de prevenţie a bolilor cardiovasculare

Craiova: Unitate pentru pacienţii cardiaci critici şi program de prevenţie a bolilor cardiovasculare

În contextul creşterii continue a afecţiunilor cardiovasculare şi a scăderii progresive a vârstei de apariţie a acestora, pacienţii cu factori de risc din regiunea Olteniei vor avea posibilitatea de a face parte dintr-un program de prevenţie. Programul se va derula la nivel naţional, de către Ministerul Sănătăţii şi are rolul de a depista predispoziţia spre dezvoltarea bolilor cardiovasculare înainte de apariţia lor.

Pe de altă parte, pacienţii cardiaci critici vor avea şi ei parte de o îmbunătăţire a serviciilor medicale, datorită Unităţii de Supravheghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), anunţă reprezentanţii SCJU Craiova.

USTACC, “ATI-ul cardiologiei”

În privinţa USTACC, conducerea Spitalului Judeţean spune că această unitate este un fel de ATI al cardiologiei, care vine cu avantajul de a monitoriza pacienţilor critici chiar în cadrului Clinicii de Cardiologie, în loc de secţia ATI a spitalului.

“USTACC va reduce presiunea pe ATI-ul spitalului, un lucru foarte important, cu atât mai mult cu cât încă avem şi secţie ATI Covid. Cazurile Covid grave nu au dispărut cu totul. Ne dorim şi suplimentarea cu încă 10 paturi la etajul IV, unde pacienţii pot beneficia de investigaţii minim invazive coronariene, cu ajutorul unui angiograf care se află deja acolo”, transmite directorul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.

Program de prevenire a bolilor cardiovasculare

Până la pacienţii critici, atât reprezentanţii SCJU Craiova, cât şi autorităţile sanitare de la nivel central îşi doresc să pună accentul pe prevenţia afecţiunilor cardiace. La nivelul ţării, va fi demarat în următoarea perioadă un program de prevenire a bolilor cardiovasculare, cu fonduri europene, iar Craiova este unul dintre cele 6 centre din ţară incluse în acest proiect.

“Pacienţii cu risc cardiovascular, predispuşi la dezvoltarea de afecţiuni – cei cu obezitate, fumători, cu factori de risc genetici – vor fi incluşi în program cu ajutorul medicilor de familie. Ulterior, vor beneficia de un examen de bilanţ, investigaţii medicale gratuite cu rol preventiv. Practic, rolul acestui program este să găsească factorii de risc înainte ca ei să producă boala”, explică dr. Cristiana Geormăneanu, director medical la SCJU Craiova.

Programul este rodul unei colaborări între MS, Institutul de Sănătate Publică şi Societatea Română de Cardiologie.

“Odată cu creşterea numărului de pacienţi cu boli cardiovasculare, mulţi pacienţi tineri ajung la un stent sau la un infarct. Programul e menit să prevină astfel de probleme. La nivelul judeţului Dolj, va exista o colaborare cu 20 de medici de familie, în primă fază. S-a primit deja o parte din aparatură – un ecograf, un electrocardiograf, un pedometru”, transmite managerul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS