Managerul Spitalului Judeţean Craiova spune că primele lucruri de care se plâng pacienţii internaţi aici sunt hrana şi paturile. Dacă în privinţa paturilor, problema pare a fi rezolvată, după ce Consiliul Judeţean Dolj a anunţat că va asigura schimbarea mobilierului vechi din spital, în privinţa hranei, încă sunt destule lucruri de rezolvat.
Gazeta de Sud a scris în numeroase rânduri despre mâncarea proastă de la spital, reclamaţiile cu privire la aceasta fiind la ordinea zilei. În ultimii ani, pe lângă calitatea acesteia, pacienţii s-au plâns de faptul că primesc mâncarea rece. Furnizorul din prezent livrează hrana în condiţii de catering, iar din momentul preparării până când aceasta ajunge la pacient, temperatura scade mult sub nivelul optim.
După ce spitalul a recăpătat accesul la blocul alimentar, care fusese sigilat până la compensarea fostului operator cu suma investită aici, conducerea îşi doreşte să instaleze aici vitrine care să menţină mâncarea caldă.
“Să fim realişti, dacă întrebi un bolnav din spital de ce se plânge spune de pat şi de hrană. În privinţa mobilierului, datorită investiţiei CJ Dolj, mobilierul va fi schimbat. Sunt paturi de zeci de ani, era nevoie de acest lucru. În privinţa hranei, mulţi pacienţi se plâng că mâncarea ajunge uneori rece. Acum că am recâştigat accesul în blocul alimentar, ne gândim la nişte soluţii. Vrem să instalăm nişte vitrine care să menţină hrana caldă până este distribuită, pentru că mai avem contract încă 2 ani cu firma care asigură hrana prin catering. Până acum presiunea nu a fost atât de mare, pentru că în perioada Covid internările au scăzut. Însă acum au început din nou să crească. De la 200 la 400, vom ajunge la 1000 de pacienţi internaţi”, spune managerul Eugen Georgescu.
Creşterea normei de hrană, “absolut necesară”
Pe lângă acest lucru, este, însă, nevoie şi de creşterea normei de hrană, subliniază conducerea.
“Este greu să asiguri trei mese pe zi, e greu să asiguri diversitate alimentară cu sumele actuale”, susţine directorul medical, Cristiana Geormăneanu.
“Creşterea normei de hrană este absolut necesară. Cândiţi-vă că acum este de 11 lei pentru pacientul comun şi 17 lei pentru pacienţii cu masă hiperproteică. Este dificil să asiguri 3 mese pe zi şi 2 gustări cu aceste sume. Majorări ale normei de hrană nu au avut loc de mult timp şi oricum nu au ţinut pasul cu inflaţia, cu creşterea preţurilor. Aşteptăm să se aprobe modificarea normei la 20 lei. Pacienţii trebuie să mănânce cel puţin decent”, adaugă Georgescu.