-4.4 C
Craiova
duminică, 23 februarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlternative sănătoase la vopseaua chimică pentru ouă

Alternative sănătoase la vopseaua chimică pentru ouă

După ce au analizat etichetele a peste 50 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

Din punctul de vedere al produselor ce conţin aditivi alimentari, 65,57% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid lactic (E270), 63,93% au avut în componenţă azorubina (E122), iar 54,10% au avut în componenţă benzoat de sodiu (E211).
Vopseaua poate fi ingerată chiar dacă este doar pe coaja oului, prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor. În mod normal, ar trebui să ne spălăm pe mâini după ce curăţăm oul de coajă.

Copiii sunt cei mai vulnerabili

Vopseaua de ouă poate provoca tulburări gastrointestinale, tulburări digestive, mai ales în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea este mai mare.

„Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce, poate, o bucurie ca şi coloristică o oului de Paşte, dar se transferă atât în produse – în ouă – sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie. Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influenţează şi preţul. Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii şi musafirii noştri la masa de Paşte. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenţie la vopseaua de ouă!”, a declarat spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Vopsea naturală pentru ouă roşii

Pentru a da ouălor culoarea roşie, poţi folosi suc de sfeclă. S-ar putea să iasă mai mult roz decât roşu, în funcţie de cât timp ţineţii ouăle în suc. Ouăle pot ieşi uneori maronii în loc de roşii. Pe vremuri, în unele zone ale ţării, se foloseau şi florile de bujor pentru a colora ouăle și, bineînţeles, clasicele cozi de ceapă roşie.

Ouă galbene

Se fierb timp de o oră cantități egale din coji uscate de ceapă galbenă și flori de găbenele împreună cu 1 lingură de oțet. Se strecoară totul, iar fiertura caldă se toarnă peste ouăle fierte, încă fierbinți. Se lasă totul până la obținerea nuanței de galben dorită. O altă variantă de obținere a culorii galbene este cu frunze de mesteacăn uscate, ori cu coji de portocale sau lămâie sau cu coajă de morcov sau semințe de țelină. O alternativă e curcuma sau turmericul, cu care puteţi obţine uşor un galben intens.

Ouă albastre şi verzi

Culoarea albastră a ouălor o putem obține din flori de viorele, care se fierb aproape o oră. Aceeași nuanță poate fi căpătată și din varza roșie tocată mărunt. Coaja de sfeclă roșie tocată mărunt, la fel este soluția pentru ouăle de nuanța cerului.
Pentru ouă de Paşte verzi, o metodă naturală de vopsire este cea folosind spanac sau iarbă. Dar nu este o nuanță exactă şi este posibil ca ouăle să-ţi iasă mai degrabă gri decât verzi.

Ouă violet

Această culoare a ouălor poate fi obținută din fructe de pădure (vor da în general o culoare violet intensă), vin roşu (violet închis-deschis, în funcţie de cantitatea de vin) sau suc de grapefruit roşu (ouăle capătă o culoare pastelată, asemănătoare lavandei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS