5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMicroplasticul – pericolul omniprezent

Microplasticul – pericolul omniprezent

În ultima perioadă, GdS, fidelă misiunii sale de a servi comunitatea, a atras atenția în două articole despre pericolul microplasticului și implicațiile acestuia în sănătatea umană (https://www.gds.ro/Sanatate/2022-03-30/respiram-mancam-si-bem-microplastic-apa-imbuteliata-este-principala-sursa/ și https://www.gds.ro/Sanatate/2021-10-28/pericolul-microplasticului/). Subiectul este unul de interes major și preocupă comunitatea științifică, motiv pentru care recent s-au făcut noi descoperiri cumplite pe această temă.

Ce este microplasticul

Microplasticul reprezintă particule minuscule de plastic rezultate în urma descompunerii materialelor plastice. Dimensiunile microplasticului variază de la câțiva microni la maxim cinci milimetri și era de notorietate faptul că se găsește atât în hrană, cât și în apă. Puse în balanță, beneficiile utilizării plasticului în majoritatea industriilor par să pălească în urma contorizării impactului dezastruos pe care se preconizează că îl are microplasticul pentru sănătatea umană. În plus, este posibil ca și sănătatea animalelor să fie periclitată, deoarece s-a observat într-un studiu realizat pe șoareci că microplasticul poate traversa bariera hematoencefalică al cărei scop este de a proteja creierul de substanțele periculoase aflate în sânge.

Pericolul microplasticului

Afectarea sănătății de către microplastic se realizează prin mai multe căi, de la declanșarea de tulburări metabolice, la neurotoxicitate, perturbări endocrinologice și prezintă și un posibil rol cancerigen și mutagen prin distrugerea ADN-ului. Toxicitate fizică, chimică și microbiologică – de toate poate fi făcut răspunzător microplasticul din cauza stresului oxidativ pe care îl generează și leziunilor celulare produse. Având diferite dimensiuni și forme și fiind constituit din multiple tipuri de polimeri, microplasticul generează răspunsuri inflamatorii și imune, modificări neurotoxice și tulburări metabolice.

Microplastic în sângele uman – detectat pentru prima oară

Un studiu publicat luna trecută a detectat pentru prima oară prezența microplasticului în sângele uman. Deși studiul are dezavantajul că a fost realizat pe un lot restrâns de persoane, procentul celor în al căror sânge s-a găsit microplastic este considerabil: 80% dintre persoanele testate aveau particule de plastic de diferite dimensiuni prezent în sânge.

Descoperirea este una fundamentală și practic demonstrează cum particulele minuscule de plastic circulă prin sistemul nostru sanguin și se pot depozita la nivelul organelor interne. Studiind tipul de plastic descoperit în sângele uman, jumătate dintre probe conțineau urme de plastic tip PET care se folosește uzual pentru îmbutelierea băuturilor, iar o treime conțineau urme de polistiren, tip de plastic folosit pentru ambalarea produselor. Unele dintre probele de sânge conțineau până la trei tipuri diferite de plastic. Cercetări ulterioare sunt necesare pentru a stabili exact efectele acestui fapt asupra sănătății.

Microplastic la nivelul plămânilor – detectat pentru prima oară

Săptămâna aceasta a fost acceptat spre publicare un studiu care a prezentat detalii despre descoperirea de microplastic la nivelul plămânilor umani, in vivo și nu pe probe rezultate în urma autopsiilor, cum a fost cazul cercetărilor anterioare. Cele mai comune particule de microplastic identificate la nivelul plămânilor umani au fost cele de polipropilenă, material plastic utilizat pentru ambalaje, țevi și sticle.

Cercetătorii s-au arătat intrigați de locul în care au descoperit cel mai ridicat grad de contaminare cu microplastic – zonele inferioare ale plămânilor și de dimensiunea acestora.

Concluzie

Prin prisma recentelor cercetări, este nevoie urgentă de o evaluare a consumului de plastic la nivel mondial și de dezvoltarea de politici comune de sănătate și protecție a mediului care să prevină contaminarea și îmbolnăvirea în masă a populației. Plasticul este prezent pretutindeni, iar acest lucru nu pare să se schimbe, producția de plastic estimându-se că se va dubla până la finele anului 2040.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS