0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVizita lui Rafila la Craiova – între politică și jumătăți de răspunsuri

Vizita lui Rafila la Craiova – între politică și jumătăți de răspunsuri

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut vineri o vizită la Craiova. Acesta a mers în două secții ale SCJU Craiova, în două locații ale Spitalului Municipal Filantropia și la Centrul Oncologic Sfântul Nectarie, un spital privat.

Așa cum era de așteptat, totul a fost impecabil la primirea ministrului. De la ora 11.00 până la 13.30, a avut loc întregul periplu prin cele trei spitale, iar laudele au curs neîncetat, mai că te făceau să crezi că întreg sistemul sanitar din Craiova este fără cusur.
Într-adevăr, secțiile vizitate de ministru sunt complet renovate. Însă, în afara de perindarea după un traseu foarte bine stabilit dinainte, ministrul nu a avut nicio altă curiozitate legată de vreo problemă a spitalelor din Craiova. Practic, întreaga lui vizită s-a limitat doar la spațiile renovate, fără ca ministrul să manifeste vreo dorință în afara programului prestabilit.

Curtea SCJU, „curățată“ chiar și de aparținători pentru vizita ministrului

Dis-de-dimineață, toată curtea SCJU Craiova a fost golită. Chiar și aparținătorii de la Urgențe au fost „curățati“ din curtea spitalului și trimiși undeva aproape de poarta dinspre strada Tabaci. Supărați că nu sunt lăsați să aștepte la ușa și să afle detalii despre starea aparținătorilor, unii dintre ei începuseră să se scandalizeze. „Să vină ministrul și să îi spunem cât așteptăm pe aici, ore întregi. Acum ne-au mai și scos de acolo”, spunea o femeie.

Unitatea Funcțională de Arși, inaugurată fără să se spună când va primi pacienți

Prima oprire a ministrului Alexandru Rafila a fost la Unitatea Funcțională de Arși a SCJU Craiova, unde vor putea fi tratați pacienți cu arsuri de până la 30% din suprafața corpului. Întreaga secție este complet renovată, aparatura este nouă, totul arată că într-un spital din Occident. Însă, atât ministrul cât și managerul SCJU, Eugen Georgescu, au omis să menționeze data la care se vor primi pacienți. De menționat că de renovări s-a ocupat Consiliul Județean Dolj.

Aceeași poveste și la Clinica de Chrurgie Cardiovasculară, acolo unde au fost inaugurate, odată cu vizita ministrului, două săli de operație. Nici aici nimeni nu a menționat când vor începe operațiile. Ministrul a ținut să sublinieze că există motive „mai puțin obiective” pentru care încă nu a fost semnată structura clinicii. Însă, nu a menționat care sunt piedicile. „La SCJU Craiova se dezvoltă foarte rapid și foarte frumos o zonă de terapie a pacienților cu arsuri extinse. Și, de asemenea, o zonă de chirurgie cardiovasculară, care, din motive mai puțin obiective nu este funcțională pentru că nu s-a aprobat încă structura acestei unități care are nu numai dotare, ci și competență profesională și a și demonstrat că poate să răspundă nevoilor”, a declarat Alexandru Rafila.

Ambulatoriu nou și Centru de Imagistică la Spitalul Filantropia

Vizita ministrului a continuat cu o oprire la clădirile renovate ale Spitalului Municipal Filantropia de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, unde vor funcționa un Centru de Imagistică și un Ambulatoriu pentru adulți. Construcția acestora este finalizată și urmează să fie echipate au aparatura medicală. Ambulatoriul a fost construit printr-un proiect pe fonduri europene în valoare de peste 11 milioane de lei.  Clădirea Centrului de Imagistică a beneficiat de fonduri din bugetul local, în valoare de 5,5 milioane de lei. „Am reabilitat Ambulatoriul încercând să diversificăm calitatea și nivelul serviciilor medicale. Vor fi, în aceeași curte, 18 specialități medicale. Astfel, pacientul nu va mai fi nevoit să facă un circuit mult mai anevoios. De menționat este că tot ce s-a făcut pentru acest spital respectă toate normele în vigoare. Aparatura va fi una la cele mai înalte standarde”, a declarat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal Filantropia.

Centrul de Oncologie arată spectaculos, dar este un spital privat

Ministrul Sănătății a încheiat vizita la Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie. Este vorba despre un spital privat, în cadrul căruia pacienții oncologici vor beneficia de tratament gratuit, prin CNAS. Întreaga unitate medicală te face să crezi că te afli într-unul din marile spitale occidentale. Totul este foarte bine pus la punct, iar condițiile sunt extraordinare. Însă, acesta este un spital privat, al cărui proiect a fost gândit de o echipă de medici în frunte cu profesorul doctor Michael Schenker. „Este un moment de mare emoție și bucurie pentru noi. Uneori, poate chiar în sens peiorativ, am fost numiți spital privat. Însă, crezul nostru este acela al unor servicii medicale de calitate, al unei medicini de calitate. Astfel, serviciile medicale pe care noi le vom presta vor fi complet gratuite pentru pacienți”, a spus Schenker.

Rafila, impresionat de Centrul de Oncologie

Pentru pacienții oncologici din Craiova, dar și din întreaga Oltenie, Centrul de Oncologie poate deveni salvarea de care au atât de multă nevoie. Centrul de Oncologie este singurul care a și anunțat momentul la care primii pacienți vor putea beneficia de serviciile medicale. Acesta își va deschide porțile chiar astăzi, 18 aprilie. Astfel, devine unul dintre cele mai moderne spitale din România, unde pacienții oncologici vor fi tratați la cele mai înalte standarde. 

„Sunt, într-adevăr, impresionat de ceea ce am văzut aici, la Centrul de Oncologie. Cred că este un exemplu de bună practică. Din ce am înțeles, dincolo de această clădire și de dotările specifice unui centru de tratament oncologic, lucrul cel mai important este că aveți resursă umană calificată, care poate să ofere servicii medicale de calitate pacienților. Până la urmă important este accesul pacientului la serviciile medicale. Noi trebuie să găsim calea astfel încât să asigurăm accesul nediscriminator și care să împovăreze cât mai puțin din punct de vedere financiar pacientul”, a spus Alexandru Rafila.

Proiectarea Spitalului Regional ar putea fi semnată în vară

După ce a văzut Centrul de Oncologie, ministrul Sănătății a participat la o conferință de presă. Acesta chiar a ținut să recomande tipul de întrebări la care ar dori să răspundă. El a specificat că vrea întrebări care să fie legate mai mult de „construcție de viitor și mai puțin de dezbateri de natură polemică fiindcă din acestea avem suficiente”.

Revenind la spitalele de stat, pentru că pe acelea le reprezintă Ministerul Sănătății, Gazeta de Sud l-a întrebat pe ministru de ce întârzie procesul legat de proiectarea Spitalului Regional de la Craiova și cât va dura proiectarea. Acesta a spus că nu este constructor și că o întârziere de trei luni nu este o tragedie. „Mă gândesc cu speranță la Spitalul Regional din Craiova, la contractul pentru proiectarea acestui spital. La Iași și la Cluj acest lucru deja s-a întâmplat, trebuie să intre și Craiova în linie dreaptă. În momentul de față s-a terminat etapa de precalificare pentru Craiova. Cinci din cele 11 oferte pentru proiectarea acestui spital au fost selectate. Informația pe care o am de la colegii care se ocupă de acest lucru este aceea că în luna iulie-august se va semna.

Eu nu sunt specialist în construirea de spitale regionale. A existat o etapizare a acestor proiecte. Procedurile sunt, câteodată, mai greoaie. Resursa umană care se ocupă la minister de aceste proiecte este una limitată. Mai este un lucru. Abia luni am aprobat organigrama Ministerului Sănății care stabilește o unitate care se ocupă de toate proiecte. Aceste trei proiecte referitoare la spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova vor merge la Agenția Națională de Investiții în Sănătate. Și ea se află în perioada de organizare. Oricum, eu sunt mulțumit dacă până la organizarea Agenției aceste trei proiecte încep. Până la urmă, o întârziere de trei luni nu este tragică. Important este să înceapă proiectarea și apoi construcția. Repet, eu sunt medic, nu sunt constructor”, a mai spus Rafila.

Construirea Spitalului de Pediatrie din Craiova, incertă la minister

În timpul conferinței, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a spus că a cerut sprijinul ministrului pentru găsirea unei soluții în vederea construirii unui spital de pediatrie la Craiova. „Așteptăm un mai mare sprijin din partea Ministerului Sănătății pentru această zonă. Discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru s-au axat, în primul rând, pe găsirea unei soluții pentru construirea spitalului de pediatrie, care ne interesează extraordinar de mult. Cu atât mai mult că s-a convins și domnul ministru că noi asigurăm condiții de calitate în spitalele din subordinea Primăriei. Un spital de pediatrie lipsește în Oltenia.

Din păcate, cineva a decis la București, acum câtva timp, că niciun județ din Oltenia nu merită niciun spital. Din această cauză, spitalul nu a fost introdus în PNRR. Proiectul nostru pe care l-am propus era mult mai avansat decât al altor județe. Din păcate, însă, nu am fost prinși. L-am rugat pe domnul ministru să găsim o soluție. Orice ar fi, noi mergem înainte cu acest spital, chit că îl vom construi pe fonduri de la bugetul local, așa cum am construit și Spitalul Municipal”, a spus Olguța Vasilescu.

Ministrul Rafila a acuzat „metode netransparente”

Alexandru Rafila a recunoscut că există probleme legate de proiectele luate în calcul pentru PNRR. El a acuzat „metode netransparente” în alegerea acestora. „Într-adevăr, avem această problemă legată de modul în care doar anumite județe din România se regăsesc pe harta posibilelor investiții prin PNRR. Sudul și Estul României nu se regăsesc pe această hartă. Aș vrea să înțelegem că oamenii, indiferent de regiunile în care locuiesc, au nevoie de servicii de sănătate și au dreptul la ele. Aici aș vrea să depolitizăm contextul pentru că există o tentație de acest gen pe social media. Nu are legătură cu politica. Oamenii au nevoie de servicii de sănătate, nu de politică. Noi nu vrem să modificăm lista de spitale din PNRR. Vrem să o extindem. Am o listă cu 49 de spitale care au fost alese după criterii netransparente.

După ce am ajuns la minister au mai venit alte circa 70 de propuneri din întreaga țară, chiar cu studii de fezabilitate deja realizate. Eu am adus la cunoștință acest lucru Guvernului României. Primul-ministru cunoaște acest lucru, președințele PSD Marcel Ciolacu cunoaște, de asemenea, problema. Încercăm să venit cu argumente raționale pentru a nu crea mecanisme netransparente. Vrem să existe posibilitatea de a alege proiecte care sunt suficient de mature. Trebuie să existe o distribuție regională corectă, care să răspundă nevoilor de sănătate în toată țara”, a încheiat Alexandru Rafila.

Chiar dacă ministrul Sănătății a ținut să menționeze că sănătatea nu trebuie să aibă legătură cu politica, vizita acestuia a lăsat impresia că intenția generală a fost aceea de campanie politică. Mai ales fiindcă nu s-a adus în discuție nici măcar o problemă din sistemul medical craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS