Organizația Mondială a Sănătății a anunțat săptămâna trecută că monitorizează zeci de copii cu vârsta sub 10 ani din Marea Britanie pentru cazuri de hepatită nemaiîntâlnite până acum, în timp ce în alte țări sunt suspectate cazuri similare, potrivit BFM TV. O hepatită caracterizată de revista Science drept „ciudată și alarmantă”.
Originea bolii este în prezent necunoscută. Investigațiile au fost lansate de ONU și de autoritățile sanitare din Marea Britanie. Deși nu au fost raportate decese, unele cazuri la copiii anterior sănătoși s-au agravat. Șase dintre ei au avut nevoie de transplant de ficat.
Alerta a fost lansată în Scoția în 5 aprilie
Alerta a fost lansată în Scoția în 5 aprilie, când Marea Britanie a raportat 10 cazuri de hepatită acută în această țară. Trei zile mai târziu, au fost identificate 74 de cazuri. Cazuri suspecte au fost depistate și în Irlanda și Spania, iar „clinicienii din Danemarca și Olanda raportează, de asemenea, cazuri similare”, arată Science. De cealaltă parte a Atlanticului, nouă cazuri sunt în curs de investigare în Alabama.
Icterul, urina închisă la culoare, dureri de stomac (diaree, vărsături), dureri musculare și articulare, temperatură ridicată și oboseală sunt simptomele identificate de autoritățile sanitare. Acestea afectează în principal copiii cu vârsta sub 10 ani și sunt caracteristice hepatitei.
Termenul de hepatită este folosit pentru o inflamație a ficatului
Termenul de hepatită este folosit pentru o inflamație a ficatului. Cu toate acestea, virusurile obișnuite ale acestei boli (A-E) nu au fost detectate la copiii afectați. Prin urmare, OMS a anunțat că lansează cercetări „pentru a înțelege etiologia acestor cazuri”.
Printre ipotezele inițiale cu privire la ceea ce ar putea îmbolnăvi acești copii se numără expunerea toxică la alimente, băuturi sau jucării. Oamenii de știință analizează și alte cauze posibile, cum ar fi factorii de mediu.
Adenovirusul, principalul suspect
Cu toate acestea, principalul suspect în acest moment este adenovirusul, un grup de virusuri care provoacă adesea răceli sau infecții respiratorii. Acestea pot provoca hepatită, deși copiii sănătoși rareori se îmbolnăvesc grav. Aceste adenovirusuri au fost într-adevăr detectate la mai mulți copii afectați de boala actuală.
Autoritățile sanitare au exclus orice legătură cu vaccinul anti-Covid
O altă ipoteză este o legătură cu Covid-19. Câțiva dintre acești copii au fost testați pozitiv pentru SARS-Cov-2 înainte sau în timpul spitalizării lor. Aceasta este o posibilitate care este luată în considerare, dar este departe de a fi confirmată în acest moment. Cu toate acestea, autoritățile sanitare au exclus orice legătură cu vaccinul anti-Covid, deoarece niciunul dintre copii nu l-a primit.
„Până în prezent nu au fost identificați alți factori de risc epidemiologic, inclusiv călătorii internaționale recente”, a adăugat OMS, într-un comunicat.
Numărul de cazuri ar putea crește în curând
Agenția ONU avertizează că numărul de cazuri ar putea crește în curând. „Având în vedere creșterea numărului de cazuri raportate în ultima lună și îmbunătățirea activităților de căutare a cazurilor, este posibil ca în zilele următoare să fie raportate mai multe cazuri”, a scris acesta.
Meera Chand, de la Agenția britanică pentru sănătate și siguranță (UKHSA), a declarat că „măsurile normale de igienă”, cum ar fi spălarea mâinilor, „contribuie în mare măsură la reducerea infecțiilor precum cele pe care le investigăm în prezent”.