Urzicile sunt considerate printre cele mai bune tratamente pentru diverse dureri articulare, pentru stimularea circulației, pentru imunitate și tonusul organismului.
Urzicile pentru consum, dar și pentru tincturi sau alifii se culeg primăvara devreme, când frunzele sunt mici și fragede și înțeapă cel mai puțin.
În pofida faptului că urzicile ustură foarte tare și sunt greu de preparat în comparație cu alte plante medicinale, proprietățile lor benefice au fost apreciate încă din vremuri vechi. Medicii antici recomandau adesea fiertura de urzici pentru stomac, pentru rinichi, pentru infecții ale vezicii urinare.
Ce conţine urzica
Din vremurile medievale, urzicile erau deja folosite pentru durerile de articulații, pentru astm, pentru reumatism, alergii și eczeme. De asemenea, ceaiul de urzici era folosit pentru creșterea părului sau pentru vindecarea rănilor. Întreaga plantă era folosită, de la rădăcină și frunze, până la semințe. Urzica este o plantă foarte bogată în săruri și vitamine, conține beta-caroten, vitaminele A, C, E şi K, mai multe dintre vitaminele B, taninuri, uleiuri volatile, flavonoide, fier, calciu, potasiu, fosfaţi şi dioxid de siliciu.
De ajutor în reumatism
Histamina, un acid prezent în cantitate mare în frunzele de urzici, combate inflamația articulațiilor și este un remediu foarte bun pentru cei care suferă de artrită și reumatism. Se recomandă o cură cu suc de urzici de 2 – 3 săptămâni. Sucul trebuie preparat zilnic, să fie proaspăt, și nu se bea mai mult de 300 ml pe zi.
Benefice în afecțiuni respiratorii
Sucul și ceaiul de urzică sunt recomandate celor care suferă de bronșite, astm, infecții și inflamații ale căilor respiratorii. Se poate face o cură lungă cu ceai de urzică timp de aproape 2 luni pentru a decongestiona căile respiratorii și pentru a combate inflamația pe termen lung.
Scad nivelul zahărului din sânge
Urzica este recomandată adesea și persoanelor care suferă de diabet. În amestec cu alte plante care ajută în caz ce diabet, urzica ajută la scăderea zahărului din sânge, dar trebuie consumată crudă sau sub formă de suc proaspăt.
Calmează colonul iritabil
Datorită faptului că urzicile au efect calmant, cicatrizant și de refacere a țesuturilor, ele pot fi folosite de către persoanele care au tot timpul probleme cu digestia, care suferă de flatulență și colon iritabil.
Răni, inflamații ale pielii, ulcerații
Acizii din urzici au acțiune antibacteriană, iar tinctura de urzică poate fi folosită pentru a trata diverse infecții și inflamații la nivelul pielii, inclusiv acneea.
Căderea părului
Tinctura sau ceaiul de urzică pot fi folosite după ce ne spălăm pe cap pentru a stimula creșterea de noi fire de păr, pentru a combate mătreața și pentru a vindeca scalpul iritat.
Precauții cu privire la consumul de urzici
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, ateroscleroza, hemoragii provocate de fibroame tromboflebită, arterite ar trebui să limiteze consumul de urzici şi să ceară sfatul medicului.