6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHepatita misterioasă la copii, care face ravagii în toată lumea, a ajuns și în România

Hepatita misterioasă la copii, care face ravagii în toată lumea, a ajuns și în România

Hepatita acută cu cauze necunoscute care a afectat copii din 11 țări, unde a omorât un minor și a necesitat transplant de ficat în numeroase cazuri, a ajuns și în România. OMS anunță că un singur caz a fost înregistrat, deocamdată, în țara noastră.  

Misterioasa hepatită afectează copiii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani, precizează Organizația Mondială a Sănătății, potrivit căreia a fost înregistrat până acum cel puțin un deces, iar în cazul a 17 copii (10%) a fost nevoie de transplant de ficat.

”Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită, care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în desfășurare pentru agentul cauzal”, a mai spus OMS.

Au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări

Până pe 21 aprilie 2022 au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor.

Astfel, au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).

Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale

Sindromul clinic printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute. Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături, premergând apariția cu hepatită acută severă și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L) și icter.

Majoritatea cazurilor nu au avut febră. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.

Călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS