6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe știm despre hepatita misterioasă care afectează copiii?

Ce știm despre hepatita misterioasă care afectează copiii?

În lumina ultimelor veşti privind cazurile de hepatită misterioasă care afectează copiii şi determină forme severe de boală, medicii vorbesc despre simptomele la care părinţii trebuie să fie atenţi, dar fac şi apel la calm.

Într-un mesaj transmis pe pagina oficială Ro Vaccinare, medicul Mihai Craiu face un rezumat al informaţiilor existente până la acest momen şi câteva recomandări generale pentru a ne feri copiii, pe cât putem, de cauza încă necunoscută a acestei hepatite acute severe.

„Specialiștii nu au identificat niciun virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă… Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic. Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există și un deces”, spune medicul.

Nimic nu indică legături între cazurile diagnosticate

Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. „Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția”, precizează dr Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri, momentan nefiind identificată nicio legătură epidemiologică între îmbolnăviri.

Ce putem face?

Recomandările de bază ale specialistului sunt: să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.
Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.

Care sunt semnele hepatitei misterioase?

Simptomele inițiale la cazurile deja diagnosticate au constat în vărsături și diaree, urmate de îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, ceea ce este cunoscut ca icter. De asemenea, urina de culoare închisă şi scaunele de culoare deschisă pot fi un alt semn al bolii.

Cauzele potenţiale

Potrivit unui raport al Agenției britanice de securitate în sănătate, un adenovirus identificat ca F41 a fost detectat la aproximativ trei sferturi dintre copiii cu hepatită care au fost testați. Mai exact, în 40 din 53 de cazuri testate.
Specialiștii susțin că este probabil ca acesta să revină după ce practic a dispărut în perioada pandemiei din cauza contactului social redus ca urmare a restricțiilor. Impactul său asupra copiilor mici, care nu au intrat în contact cu niciunul dintre virușii obișnuiți în timpul lockdown-ului, ar putea fi în spatele creșterii actuale.

Dr. Meera Chanda, director al Agenției, a precizat că „informațiile adunate prin investigațiile sugerează din ce în ce mai mult că această creștere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecția cu adenovirus”. „Cu toate acestea, investigăm amănunțit alte cauze potențiale”, a precizat ea.
Potrivit experților, virusurile obișnuite circulă acum la copii, în special la cei sub cinci ani, la un nivel mai ridicat decât în ​​anii precedenți.

Există vreo legătură cu COVID-19 sau vaccinarea anti COVID?

Virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru COVID-19, a fost detectat la 10 din 60 de pacienți. Potrivit Agenției britanice, prevalența SARS-CoV-2 nu este neașteptă având în vedere răspândirea acestuia în comunitate în perioada anchetei.
Cu toate acestea, nu există dovezi că care să implice o nouă variantă a SARS-CoV-2 în cazurile de hepatită la copii. .
Autoritățile britanice susțin că nu este nicio legătură între cazurile de hepatită la copii și vaccinurile anti-COVID.
Vaccinurile anti-COVID sunt disponibile numai de la cinci ani în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că mulți dintre copiii diagnosticați cu hepatită nu ar fi fost eligibili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS