6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFetița de 5 ani diagnosticată cu forma de hepatită „misterioasă” nu răspunde la tratament

Fetița de 5 ani diagnosticată cu forma de hepatită „misterioasă” nu răspunde la tratament

Fetița de 5 ani, diagnosticată cu acea formă „misterioasă” de hepatită, nu răspunde la tratament și ar urma să fie transferată la Institutul Clinic Fundeni. În prezent, ea este internată în București, la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”. Medicii vor decide, vineri, în urma unui set de analize, dacă are nevoie de un transplant hepatic, conform Digi24. 

Fetița de 5 ani a fost primul caz confirmat în România de hepatită cu cauze necunoscute. Ea este în spital încă de la începutul acestei luni. Starea ei este stabilă, dar nu se îmbunătățește. Medicii au încearcat noi tratamente, dar nu par să dea rezultate și din acest motiv este luat în calcul inclusiv un transplant hepatic.

Mama fetiţei, evaluată la Spitalul Fundeni pentru un eventual transplant de ficat

Joi, mama ei a fost la Institutul Fundeni și a făcut analize, pentru a vedea dacă este compatibilă și dacă ar putea să-i doneze fetiței o bucată din ficat. Fetiței i-au fost făcute analize suplimentare, pentru a vedea dacă nu are vreo boală autoimună și se așteaptă rezultatele.

„Cazul ei este, să zicem, destul de ciudat. La început, analizele arătau destul de rău, dar starea fetiței era foarte bună, în contradicție cu analizele, după care, sigur, se simte afectarea hepatică. Trebuie permanent supravegheată”, a declarat pentru Digi24 secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

Alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită

Între timp, alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute. La nivel mondial, s-au înregistrat până acum în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, în Japonia, și pe continentul american, în Canada. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

Câteva măsuri care previn această boală

Sunt câteva măsuri care previn această boală, spun specialiștii din Ministerul Sănătății. „Mască în aglomerație, spălatul pe mânuțe, sticlă proprie la școală din care să bea apă, sandviciul propriu din care să mănânce – adică nu bem, nu mâncăm unii după ceilalți”, reamintește secretarul de stat Adriana Pistol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS