4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRiscurile antibioticelor la sugari

Riscurile antibioticelor la sugari

Un studiu finalizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Helsinki indică faptul că antibioticele afectează considerabil microbiota intestinală. O reducere a numărului de bacterii intestinale ca urmare a terapiei cu antibiotice lasă mai mult spațiu pentru multiplicarea fungilor, chiar şi în cazul unei singure cure, notează publicaţia de specialitate 360medical.ro.

Curele cu antibiotic lasă cale liberă Candidei

,,Rezultatele cercetării noastre indică cu tărie că bacteriile din intestin reglează microbiota fungică și o țin sub control. Când bacteriile sunt perturbate de antibiotice, fungiile (ciupercile), în special Candida, au șansa de a se reproduce”, a afirmat dr. Rebecka Ventin-Holmberg, de la Universitatea din Helsinki.
O nouă constatare cheie a studiului a fost că modificările microbiotei intestinale fungice, împreună cu microbiota bacteriană, fac parte din cauza efectelor adverse pe termen lung ale antibioticelor asupra sănătății umane.

Riscuri pe termen lung în cazul sugarilor

Antibioticele sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru sugari. Ele provoacă modificări în microbiota intestinală în cel mai important stadiu de dezvoltare, modificări ce s-au dovedit a fi pe termen mai lung în comparație cu cele ale adulților.

„Antibioticele pot avea efecte adverse atât asupra microbiotei bacteriene, cât și asupra fungilor, ceea ce poate duce, de exemplu, la diaree asociată antibioticelor”, a declarat Ventin-Holmberg.

„În plus, antibioticele cresc riscul de a dezvolta boli inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD) și s-a descoperit că au o legătură și cu supraponderalitatea”, a adaugat ea.

Se crede că aceste efecte pe termen lung sunt cauzate, cel puțin parțial, de un dezechilibru în microbiota intestinală. Studiul publicat recent a implicat sugari cu infecție cu virusul sincițial respirator (RSV) care nu au primit niciodată antibiotice. În timp ce unii dintre copii au primit antibiotice din cauza complicațiilor, alții nu au primit nicio terapie cu antibiotice pe tot parcursul studiului.

Cercetări pentru evitarea bolilor inflamatorii

„Investigarea efectelor antibioticelor este importantă pentru dezvoltarea tehnicilor care pot fi utilizate pentru a evita bolile inflamatorii cronice și alte perturbări ale microbiotei intestinale în viitor”, a subliniat Ventin-Holmberg.
În timp ce efectul antibioticelor asupra microbiotei bacteriene a fost investigat anterior, studiile asupra microbiotei fungice au fost puține. Descoperirile acestui studiu indică faptul că microbiota fungică poate avea, de asemenea, un rol în efectele pe termen lung ale dezechilibrului în microbiota intestinală.

„În consecință, cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra tuturor microorganismelor din intestin împreună pentru a înțelege mai bine interconexiunile lor și pentru a obține o imagine de ansamblu mai bună asupra microbiomului în ansamblu”, a mai declarat Ventin-Holmberg, potrivit siteului sciencedaily.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS