-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAplicație pentru pacienții cu astm și boli respiratorii

Aplicație pentru pacienții cu astm și boli respiratorii

Astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate. De Ziua Mondială a Astmului, Societatea Română de Pneumologie (SRP) a atras atenția că este nevoie de acțiuni de prevenție și de soluții clare pentru că astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui este în continuă creștere. SRP pune la dispoziția pacienților o platformă dedicată, cu două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator.

La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală.

Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienților să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm”, spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. În Europa, 1 persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. Cel mai dese cuvinte

folosite de pacienți pentru a descrie o criză astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea și frica. Chiar dacă nu există un tratament care să vindece defintiv afecțiunea, pacienții trebuie să înțeleagă că astmul poate fi ținut sub control și pot avea o viață normală dacă respectă indicațiile medicilor și se informează din surse sigure.

Casa Pneumologilor Români, platformă dedicată pacienților cu boli respiratorii

Pentru a-i ajuta și mai mult pe pacienții cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii. Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziție două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator.

Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17:30.Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.

Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului, obiectivul pentru 2022

Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și în final de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

Ghidurile au progresat și de aceea cred că este vremea ca ele să fie reamintite și cu ocazia acestei conferințe de presă pentru că semnalează progresele în managementul, diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni în încercarea de diminua evoluția spre astm sever și a consecințelor sale transferate într-o povară economică a bolii pentru casele de asigurări.” spune prof. dr. Florin Mihălțan, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS