5.1 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCăderea părului, cauze şi tratament

Căderea părului, cauze şi tratament

Alopecia, căderea părului sau calviţia, este o afecţiune dermatologică a foliculilor piloşi. Este întâlnită atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Zilnic, se pot pierde aproximativ 50-100 de fire de păr, ca urmare a ciclului normal de creştere al foliculului pilos. Când pierderea părului este mai mare (peste 150 de fire de păr), este importantă vizita la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei şi prescrierea tratamentului adecvat.
Dacă observi o rărire masivă sau zone fără păr, s-ar putea să ai o afecţiune moştenită, denumită alopecia androgenică (cunoscută şi sub numele de calviţie sau chelie de tip masculin sau feminin), cea mai frecventă cauză a pierderii premature a părului.
Alti factori care pot cauza căderea parului includ anumite boli imune, expunerea la substanţe chimice toxice, stresul, arsurile, diferite afecţiuni ale pielii şi tratamentul cu citostatice. Multe medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea bolii de inimă, depresiei, tulburărilor hormonale şi altor afecţiuni, pot, în cazuri rare, cauza căderea părului, potrivit www.mayoclinic.org.

Cauzele şi factorii de risc

Pierderea normală a părului de pe scalp nu determină rărirea vizibilă a firelor de păr, deoarece firele de păr care cad sunt înlocuite de altele noi.
Căderea părului poate fi asociată cu existenţa anumitor factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiţii fiziologice (de exemplu, sarcina) sau medicale, cu prezenţa unor boli sau cu unele tratamente.

Multe persoane pot experimenta rărirea părului la câteva luni după ce au avut un şoc fizic sau emoţional intens. În acest caz, pierderea părului este temporară.
Coafatul excesiv şi unele tratamente capilare. Unele coafuri precum extensiile de păr şi codiţele împletite de tip afro pot duce la apariţia alopeciei de tracţiune. Tratamentele capilare cu ulei fierbinte pot duce la inflamaţia foliculilor piloşi şi la pierderea parului. Dacă apar şi cicatrici, pierderea părului poate fi permanentă.

Tratament

Exista tratamente eficiente pentru unele tipuri de alopecie.

Medicul poate recomanda aplicarea de tratamente locale, folosirea de şampoane speciale, în funcţie de tipul de paăr. Se recomandă schimbarea stilului de viaţă, adoptarea unei diete echilibrate, care să includă vitaminele şi oligoelementele necesare, printre altele, şi cresterii parului.
Este nevoie şi de adoptarea unor masuri precum: evitarea traumatizării părului şi a vopsirii frecvente.
Tratamentele pentru caderea parului includ administrarea de medicamente si tratamentul chirurgical.

Medicamente

Minoxidil aplicat de două ori pe zi la nivelul scalpului. Acest medicament care se eliberează fără prescripţie medicala este disponibil într-o concentratie de 2% sau 5% sub forma lichidă sau de 5% sub formă de spumă. Soluţia cu concentraţie de 5% este mai eficientă la bărbaţi şi probabil şi la femei, deşi cea cu concentraţie de 2% este recomandată pentru femei. Reduce subţierea pîrului şi stimulează creşterea părului în zona superioară a scalpului.

Finasteride este un medicament eliberat cu prescripţie medicala, care se administreaza pe cale orală. Medicamentul scade nivelul unuia dintre hormonii asociaţi cu alopecia androgenetică, dar s-a dovedit a fi eficient doar pentru bărbaţi şi nu este aprobat pentru a fi folosit la femei.
Pentru bărbaţi, alte optiuni de tratament medicamentos contra alopecieie este dutasterida, iar pentru femei contraceptivele orale sau spironolactona, potrivit www.health.harvard.

Transplantul de păr

O opţiune de tratament a alopeciei este transplantul de păr. Intervenţia implică transplantul de foliculi de păr sănătoşi din alte părţi ale scalpului în zonele afectate de chelie. Procedeul implică două până la trei sesiuni, la interval de aproape patru luni. Este foarte probabil, ca în cazul unei alopecii de cauza ereditară, alopecia să progreseze în ciuda tratamentului chirugical.

Alte proceduri chirurgicale sunt reducerea scalpului (eliminarea petecelor de chelie de pe scalp, aducând laolaltă zonele cu păr) şi transplantul de lambouri de scalp (prin mutarea segmentelor cu păr ale scalpului în zonele cu chelie).

Prevenţia căderii părului

Există câteva măsuri care ajuta la prevenirea pierderii parului în restul situaţiilor:

  • Evită să tragi de păr în mod compulsiv
  • Tratează-ţi părul cu blândeţe atunci când îl pieptăni sau când îl speli.
  • Evită tratamentele excesive pentru păr.
  • Limitează administrarea de medicamente şi suplimente care pot să cauzeze pierderea părului.
  • Protejează-ţi părul de razele soarelui sau de alte surse de lumina cu ultraviolete.
  • Nu (mai) fuma. Unele cercetări arată o asociere între fumat şi chelia la bărbaţi.
  • Dacă urmezi chimioterapie, întreabă medicul despre o cască de răcire, care reduce pierderea părului în timpul chimioterapiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS