6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulDe ce nu e bine să îi dai bebeluşului lapte de vacă

De ce nu e bine să îi dai bebeluşului lapte de vacă

Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază, atrag atenţia specialiştii. Dacă mama nu mai alăptează bebeluşul, poate primi gratuit lapte praf de tip formula pentru sugari până la vârsta de un an.

Campanie pentru promovarea hrănirii sănătoase a bebeluşului

Asociaţia SAMAS desfăşoară în această perioadă o campanie de informare privind beneficiile laptelui matern şi riscurile asociate hrănirii bebeluşului cu lapte de origine animală, sub genericul ” Fiecare pui cu lăpticul lui”.

Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității. Datele unui studiu realizat de Kantar arată că 24% dintre părinții cu copii mai mici de 6 luni oferă acestora lapte de vacă sau de altă origine animală (capră, măgăriță, bivoliță), nepotrivit pentru bebeluș și care le pune sănătatea în pericol.

Laptele de mamă, cel mai bun pentru copil

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Asociația SAMAS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, iar apoi, în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani ai copilului, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Alăptarea creează o legătură intimă între mamă și copil și lasă să iasă la iveală în modul cel mai firesc cu putință faptul că noi, oamenii, avem nevoie unii de ceilalți și existăm unii pentru ceilalți, transmit reprezentanţii asociaţiei.
Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animală este contraindicată copiilor sub vârsta de un an, aceștia având nevoi nutriționale de dezvoltare specifice.

Campania „Fiecare pui cu lăpticul lui” reunește testimoniale ale specialiștilor – medici neonatologi, pediatri, consultanți în alăptare – și îi informează pe părinți că laptele de origine animală este contraindicat copiilor sub vârsta de un an pentru că poate provoca probleme serioase pentru sănătate pe termen scurt, mediu și lung.

De ce nu este indicat laptele de vacă

Părinții care aleg să ofere lapte de vacă bebelușilor cred că „este bine tolerat“, „este sănătos“, „este natural“ – arată același studiu KANTAR TNS, afirmații pe care specialiștii le contrazic arătând că fiecare lapte are nutrienți specifici pentru mediul de creștere al fiecărui pui în parte. De exemplu, laptele de vacă are un conținut foarte scăzut de fier, ceea ce predispune la apariția anemiilor prin carență de fier.

De asemenea, conține o cantitate mică de acizi grași nesaturați, acele grăsimi ”bune” și o cantitate prea mare de acizi grași saturați – ”grăsimile rele”. Acest lucru poate duce la surplus de kilograme și la o predispoziție pentru bolile de inimă. Are cantități prea mici de vitamina D, vitamina care contribuie la fixarea calciului în oase și la sănătatea acestora, şi nu conține vitamina C, vitamină importantă în susținerea sistemului imun, de apărare al organismului. Totodată, concentrațiile de vitamina A, E și vitamine din complexul B sunt mici în comparație cu nevoile bebelușului. Laptele de vacă are şi prea multe proteine și sodiu, solicitând rinichii și favorizând apariția bolilor de inimă.

Bebeluşii au dreptul de a primi lapte praf gratuit

Campania „Fiecare pui cu lăpticul lui” se va derula timp de o lună pe social media, pe www.asociatiasamas.ro și pe www.insmc.ro, unde părinții vor putea citi articole scrise de specialiști și vor regăsi informații despre programul național privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii care nu beneficiază de lapte matern, conform legii 321/2001. În situația în care mamele care nu mai alăptează și ai căror copii au o creștere sub normalul vârstei din cauza nutriției inadecvate, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS