Ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație a fost publicat în Monitorul Oficial, astfel că în următoarea perioadă comprimatele vor ajunge în farmacii. Ele vor fi distribuite gratuit populației, pe bază de prescripţie medicală.
În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene vor transfera comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.
Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, oamenii trebuie să meargă la medicul de famili pentru a le fi eliberată o prescripție medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin.
Ministerul Sănătăţii transmite că în farmacii vor fi disponibile materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Acestea se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.
Aproximativ 50 de puncte farmaceutice de distribuţie, în judeţul Dolj
În judeţul Dolj sunt circa 50 de farmacii unde cetăţenii vor găsi comprimatele. Lista acestora poate fi găsită mai jos.
Majoritatea farmaciilor sunt în Craiova, dar medicamentul se va găsi şi în farmacii din Galicea Mare, Dobroteşti şi Amărăştii de Jos.
Când se administrează iodura de potasiu
În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, menţionează Ministerul într-un material informativ. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.
Nou-născuţilor nu trebuie să li se administreze mai mult de o doză.
Protecţia este mai mare pentru populaţia tânără
Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
De regulă, nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare, este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în timp ce incidenţa afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă.
Informaţii suplimentare se pot găsi la adresa: https://www.ms.ro/wp-content/uploads/2022/05/Prezentare-Iodura-2022.pdf.