6.4 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile neştiute ale pepenelui galben

Beneficiile neştiute ale pepenelui galben

Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazine este mare. Pepenele galben este ușor de recunoscut datorită cojii de culoare galbenă, fiind perfect pentru zilele fierbinți de vară.

Datorită conținutului ridicat de apă, această varietate de pepeni are foarte puține calorii (kcal), însă o aromă deosebită și un gust dulceag. Deși conținutul de zahăr poate să ajungă la până 10%, pepenele galben este sănătos și are numeroase beneficii, acesta fiind bogat în vitamine și minerale.

Origini

Pepenele galben împreună cu pepenele Cantalup și Galia formează una din cele trei mari sub-grupe ale pepenelui dulce, aparținând familiei Cucurbitaceae. Din punct de vedere botanic, acestea nu sunt fructe. Pepenele dulce este mai înrudit cu castraveții decât cu pepenele verde, care aparține, de asemenea, familiei Cucurbitaceae. Pepenele galben își are originea în zona tropică și sub-tropică a Africii de Vest. În Egipt, primele culturi și consum de pepeni au fost înregistrate acum 4000 de ani.

Ulterior aceștia s-au răspândit și în Asia, iar prin navigatorii spanioli au ajuns și în America. Datorită regiunilor extinse în care este cultivat, pepenele galben poate fi consumat în Germania de-a lungul întregului an. În timpul lunilor de vară, pepenele galben este importat din Spania, și iarna din Brazilia și Costa Rica.

Conținutul ridicat de apă al pepenelui galben poate atinge 85-90%

Conținutul ridicat de apă al pepenelui galben poate atinge 85-90%, fiind cel care asigură gustul. Pepenele constituie o opțiune excelentă ce poate stinge setea în zilele toride de vară. Mulțumită conținutului mare de apă, numărul de calorii este foarte mic. 100 grame de pepene galben conține în jur de 50 de calorii. Atenție însă la conținutul mare de zahăr: astfel, pepenele galben are mai multe calorii decât pepenele verde, spre exemplu, care în 100 de grame numără doar 24 de calorii (kcal).

Pepenele galben, nenumărate vitamine

Cu toate acestea, pepenele galben este sănătos, deoarece conține nenumărate vitamine: pe lângă vitaminele B1, B2 și C conține provitamina A. Aceasta este transformată în corp în vitamina A, fiind foarte importantă pentru dezvoltarea celulară și pentru acuitatea vizuală. Astfel, 150 grame de pepene galben asigură necesarul zilnic de vitamina A. Aceeași porție corespunde unei jumătăți din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, pepenele galben conține diferite minerale printre care potasiu, calciu, fier, sodiu, magneziu și fosfor.

Prevenirea malformaţiilor congenitale şi a anemiei

Pepenele galben este o sursă excelentă de acid folic, unul dintre micronutrienţii de baza ai complexului de vitamine B, necesar pentru dezvoltarea celulară și menținerea sănătății celulelor corpului. Tot acidul folic împiedică instalarea anemiei și previne malformațiile congenitale. Femeile însărcinate, cele care doresc să conceapă un copil, alcoolicii, pacienții care iau medicamente anticonvulsive și cei diagnosticați cu anemie nutritionala trebuie să aibă un aport zilnic suficient de acid folic, pentru prevenirea complicațiilor asociate cu carențele în această vitamina esențială.

Menținerea sănătății cardiovasculare

Pepenele galben este bogat în carotenoizi, pigmenții galbeni, portocalii sau roșii sintetizați de multe plante. Potrivit Institutului Linus Plauling, aportul crescut de carotenoizi din fructele precum pepenele galben diminuează riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancer.

Protejarea funcției vizuale

Două tipuri de carotenoizi din pepenele galben, luteina și zeaxantina, sunt necesare pentru funcționarea corectă a vederii. Deficiențele în aceste două substanțe naturale pot crește riscul dezvoltării degenerării maculare (cea mai frecvența cauza a orbirii la vârste înaintate) și a cataractei (încețoșarea cristalinului globului ocular).

Întărirea sistemului imunitar și prevenirea îmbătrânirii premature

Pepenele galben furnizează totodată și o cantitate importantă de vitamina C, cu rol în creșterea și regenerarea țesuturilor corpului. Aceeași vitamină menține sistemul imunitar puternic și ajută la formarea colagenului – proteină folosită de organism pentru formarea țesutului cutanat, a tendoanelor, ligamentelor și a vaselor de sânge. Tot vitamina C este și un antioxidant performant, care blochează procesele oxidative create de radicalii liber la nivel celular.

Menținerea sănătății musculare și gastrointestinale

Potasiul care se regăsește în concentrații mari în pepenele galben este un mineral esențial pentru organism, necesar pentru aproape toate procesele fiziologice. Potasiul este un electrolit (conduce curenții electrici în corp cu ajutorul sodiului, calciului și magneziului). Acest mineral important contribuie la menținerea sănătății musculare, la reglarea contracțiilor cardiace și la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul este esențial pentru funcționarea normală a tractului intestinal.

Reducerea riscului de dezvoltare a cancerului 

Flavonoizii conținuți de pepenele galben (beta-caroten, luteina, zea-xanthina și criptoxantina) au capacitatea de a proteja celulele și alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Acest proces benefic reduce considerabil riscul de dezvoltare a cancerului de colon, cancerului de prostată, cancerului mamar, cancerului endometrial, cancerului pulmonar și cancerului pancreatic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS