Contraceptivele orale și terapia hormonală la menopauză cresc riscul de AVC, conform unui studiu efectuat de cercetători suedezi. Cel mai mare risc se înregistrează în primul an de tratament.
Studiul publicat recent în Stroke a fost condus de o echipă de la universitatea Uppsala și a utilizat datele de la un sfert de milion de femei din arhiva Biobank, din Marea Britanie, transmite 360medical.ro.
Risc de două ori mai mare de AVC
„Femeile care au început să ia contraceptive orale au avut un risc de două ori mai mare de a se confrunta cu un AVC, dar numai în primul an de utilizare. Dacă au continuat să ia contraceptive orale, riscul a scăzut și, după mai mult de un an de utilizare, nu am mai văzut niciun risc crescut”, a declarat Therese Johansson de la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie din cadrul universității din Uppsala, una dintre principalele autoare ale studiului.
Estrogenul s-a dovedit a avea un efect protector asupra sănătății vasculare, dar este totodată asociat cu un risc crescut pentru dezvoltarea cheagurilor de sânge.
„La vârsta la care femeile încep de obicei să ia contraceptive orale, foarte puține experimentează un AVC. Diferența de risc pe viață între femeile care au luat contraceptive orale și cele care nu au făcut-o este, prin urmare, mică, chiar dacă există un risc crescut pe termen scurt”, a explicat Therese Johansson.
În cazul terapiei hormonale la menopauză, este important momentul iniţierii acesteia
Terapia hormonală a fost asociată anterior cu un risc crescut de AVC când a fost administrată la mai mulți ani după menopauză. De asemenea, s-a sugerat ca terapia protejează împotriva unui AVC dacă este începută înainte sau imediat după menopauză.
„Spre deosebire de ceea ce au arătat cercetările anterioare, am văzut un risc crescut de AVC în rândul femeilor care au început terapia hormonală înainte de menopauză. Dar am putut observa, de asemenea, că femeile care nu au urmat o terapie hormonală au avut și ele un risc crescut de AVC la începutul menopauzei, în timp ce femeile care au primit terapia nu au avut niciun risc crescut de AVC atunci când s-a instalat menopauza”, a precizat Åsa Johansson, una dintre autoarele studiului.
„Este important să subliniem că majoritatea femeilor tolerează bine hormonii exogeni și pot beneficia de efectele lor pozitive. Contraceptivele orale permit femeilor să evite sarcinile neplanificate și pot preveni și multe boli care afectează femeile, inclusiv cancerul ovarian și cel endometrial. Terapia hormonală poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții prin atenuarea simptomelor menopauzei și poate preveni osteoporoza. Totuși, odată cu utilizarea hormonilor exogeni, unele femei prezintă un risc crescut de AVC, iar descoperirile noastre i-ar putea ajuta pe medicii să ia decizii mai bine fondate cu privire la femeile care ar trebui să ia hormoni”, a concluzionat Therese Johansson.