0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateLegătura dintre nitraţi şi nitriţi şi riscul de cancer colorectal, confirmată

Legătura dintre nitraţi şi nitriţi şi riscul de cancer colorectal, confirmată

Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei, mediului şi muncii (Anses) din Franţa confirmă existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi, în special prin intermediul cărnii procesate.
Într-un aviz al agenţiei franceze, se recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, transmite Agerpres. Reprezentanţii Anses spun că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă „se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)”.

Mezelurile, cele mai periculoase

CIRC, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat în 2015 carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal. Nitriţii ingeraţi sunt consideraţi cancerigeni potenţiali (categoria 2A).
Anses recomandă „reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive, care vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor”.

Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor care produc botulismul.

Producătorii ar putea scurta termenul de valabilitate pentru a reduce aditivii

„Deşi reducerea nivelului de aditivi este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic” – şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses consideră că producătorii pot lua şi alte măsuri, „validate pentru controlul acestui risc”. Astfel de măsuri ar putea fi scurtarea termenelor de valabilitate a produselor sau intervenţii în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare).
În timp ce marii producători au lansat deja sortimente de şuncă „fără nitriţi” sau „zero nitriţi”, agenţia franceză avertizează împotriva soluţiilor de substituţie pe bază de extracte vegetale. Acestea nu constituie o alternativă reală dacă au în compoziţie, în mod natural, substanţele incriminate.

Dozele maxime de aditivi ar trebui revizuite

În februarie anul curent, Adunarea Naţională a Franţei a votat principiul unei „traiectorii descedente” a dozelor maxime de aditivi în mezeluri.
Anses consideră că este important să se definească mai bine şi „doza zilnică admisă” de nitraţi şi nitriţi. Fiindcă s-a constatat un paradox: existenţa unei legături între consumul de carne procesată şi riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate (150 de grame de mezeluri pe săptămână, în Franţa) sunt respectate de majoritatea populaţiei.
Agenţia sanitară franceză recomandă continuarea cercetărilor pentru stabilirea valorii de referinţă toxicologică, ţinând cont de co-expunerea la aditivi, precum şi lansarea de noi studii epidemiologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS