6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să te răcorești pe caniculă

Cum să te răcorești pe caniculă

Este esențial să vă răcoriţi în zilele caniculare, deoarece temperaturile ridicate pot avea efecte grave asupra sănătății. Din fericire, există câțiva pași simpli pe care îi puteți urma atunci când temperaturile depășesc pragul de confort.

  • Feriți-vă de soare între orele 11:00 și 15:00 fie stând în casă, fie într-o zonă umbrită.
  • Consumați mult lichid, fie că sunt băuturi calde sau reci (cu excepția cazului în care este foarte multă umezeală în aer, caz în care băuturile calde nu sunt cea mai bună idee).
  • Evitați să beți mult alcool. Deși o bere sau două pot ajuta la hidratare, pragul dintre cantitatea de alcool care vă face rău și cea acceptabilă este destul de mic.
  • Consumați alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșuni, castraveți, salată verde și pepene verde. De asemenea, s-a demonstrat că alimentele picante și fierbinți ne ajută să ne răcorim făcându-ne să transpirăm mai mult.
  • Adaptați îmbrăcămintea la temperaturile de afară. Deși părerile privind efectul pe care îl are culoarea îmbrăcăminții sunt împărțite, purtarea hainelor largi poate ajuta, permițând aerului să circule pe lângă piele.
  • Faceți dușuri ori de câte ori puteți, vă vor ajuta să vă răcoriți repede.

Cum să răcorești locuința pe caniculă

Aparatele de aer condiționat sunt cu siguranță cel mai eficient mod de a răcori un spațiu închis, dar mai sunt și alte variante pentru cei care nu au asftel de aparate sau care nu le suportă.

  • Evitați să deschideți ferestrele locuinței atunci când temperatura este foarte ridicată afară, sau când soarele bate pe geam.
  • Trageți, în schimb, draperiile în camerele luminate.
  • Profitați de schimbarea temperaturii din aer atunci când apa se evaporă. Puteți amplasa un ventilator în dreptul unui vas cu gheață, pentru a crea un efect de umidificare prin picături de apă a spațiului. Încă din anitichitate este cunoscut obiceiul de a pune vase de lut cu apă în camere și frunze groase în dreptul gemurilor pentru a răcori încăperile.
  • Eficacitatea ventilatoarelor pe caniculă este dezbătută în continuare. În general, se crede că ventilatoarele ajută până la temperaturi de până la 35°C, dar peste aceasta suflarea aerului fierbinte ar putea înrăutăți situația și chiar să crească deshidratarea. În plus, ventilatoarele folosesc motoare pentru a funcționa și, prin urmare, generează la rândul lor căldură în timp ce funcționează.
  • Pe termen lung, putem să ne gândim să plantăm copaci în fața caselor, pentru a ajuta la răcorirea caselor pe timp de vară.

Dormitul pe caniculă

Temperatura joacă un rol important în ciclul somnului uman.

  • Lenjeria de pat, pilotele și îmbrăcămintea de noapte, cum ar fi pijamale, ajută la crearea unui microclimat în jurul pielii noastre care ajută la menținerea temperaturii optime.
  • O opțiune pentru dormitul pe caniculă ar putea fi folosirea unui ventilator. Cercetătorii au descoperit că ventilatoarele de deasupra capului sau din tavan ajută la distribuirea unui flux blând de aer peste corp, reducând numărul de treziri în timpul nopții.
  • Deschiderea ferestrelor poate ajuta, de asemenea, dacă există o briză ușoară, dar în orașe zgomotul de afară nu face decât să înrăutățească lucrurile.

Cum te hidratezi pe caniculă

Specialiștii în sănătate publică transmit în mod constantă populației să se hidrateze. Autoritățile sanitare ne îndeamnă să consumăm între 6 și 8 pahare de apă pe zi sau 2-3 litri. Dar când temperaturile cresc, hidratarea este și mai importantă.

Apa reprezintă între 60% și 70% din greutatea corporală, dar în zilele călduroase pierdem mai mult decât este normal și, dacă nu completăm permanent cantitatea de apă, începem să ne deshidratăm. Primul semn de instalare a deshidratării este creșterea senzației de sete, iar asta se întâmplă după ce pierdem cam 2% din greutatea corporală.
Deshidratarea provoacă oboseală și supraîncălzire, pe măsură ce organismul nu mai transpiră la fel de mult pentru a păstra apa.

Primul instinct într-o astfel de situație este să bem un pahar mare cu apă, dar specialiștii spun că nu este cea mai bună opțiune, pentru că există alte alimente care hidratează.

Laptele poate fi, în unele cazuri, mai bun, deoarece conține cantități mici de sare și zahăr care se pot pierde prin transpirație. De asemenea, apa de cocos conține multe dintre sărurile vitale pe care le pierdem prin excesul de transpirație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS