-5.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei, aprobat în UE

Vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei, aprobat în UE

Comisia Europeană a aprobat, luni, ca vaccinul Imvanex, produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic, să fie comercializat și folosit și pentru variola maimuței. CE a aprobat extinderea acestui vaccin în lupta împotriva răspândirii bolii.

Decizia vine după cea a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care şi-a dat acordul vineri unei extinderi la variola maimuţei a vaccinului Imvanex, autorizat în Uniunea Europeană (UE) din 2013 împotriva variolei, conform news.ro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, împotriva unei creşteri puternice a cazurilor de variola maimuţei.

Vaccinul bavarez a fost până acum aprobat în UE doar pentru tratarea variolei

Vaccinul bavarez, singurul care a câștigat aprobarea pentru prevenirea bolii variolei maimuțelor în Statele Unite și Canada, a fost până acum aprobat în UE doar pentru tratarea variolei.

Dar compania a furnizat vaccinul mai multor țări din UE în timpul actualului focar de variolă a maimuței. Aprobarea este valabilă în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, a transmis Bavarian Nordic într-un comunicat.

Dezvoltarea Imvanex a fost posibilă prin investiții semnificative din partea guvernului SUA

Dezvoltarea Imvanex a fost posibilă prin investiții semnificative din partea guvernului SUA în ultimele două decenii, a adăugat compania.

Prețul acțiunilor din Bavaria a crescut cu 122% în ultimele trei luni, ca urmare a cererii puternice pentru vaccinul împotriva variolei maimuțelor.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea OMS.

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Până în prezent, au fost înregistrate cinci decese ca urmare a epidemiei, a adăugat el.

În România au fost diagnosticați cu variola maimuței până în prezent 20 de pacienți, toți bărbați.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, eradicată în 1980.  Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS