2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePetalele de floarea soarelui, benefice pentru imunitate

Petalele de floarea soarelui, benefice pentru imunitate

Floarea soarelui este un aliat al sănătăţii nu doar prin calitatea nutriţională a seminţelor sale, ci și pentru efectele benefice ascunse de petalele din pălăria sa. Petalele pot fi folosite pentru uleiuri, unguente, săpunuri, balsamuri sau tincturi, dar şi pentru ceaiuri.

Compuşii din petalele de floarea soarelui au acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă. Pentru a putea fi folosite, petalele se întind pe coli albe, într-un singur strat. Se lasă la uscat câteva zile. Când au devenit casante, se pun într-o pungă de hârtie și se păstrează într-un loc întunecos și răcoros, unde pot fi păstrate chiar şi un an.

Ajută în bolile tractului respirator

Pentru afecţiuni respiratorii, se prepară o tinctură din 50 g de petale și 300-400 ml de alcool. Se lasă la macerat 2 săptămâni, apoi se filtrează. Se consumă câte 15-30 de picături pe zi. Tinctura din petale de floarea-soarelui crește imunitatea și mărește capacitatea de apărare a corpului împotriva microorganismelor patogene. Este indicată în afecțiunile plămânilor. În caz de faringită, bronșită sau amigdalită, se face gargară cu puțină apă în care s-au pus câteva picături de tinctură. Gargara se face de 2 ori pe zi.

Tinctura obținută după rețeta de mai sus este utilă și în cazul durerilor de cap. Se administrează câte 10-15 picături, adăugate cu 100 ml de apă.

Studiile au arătat că petalele florii au o acţiune intensă de stimulare imunitară. Efectul este chiar mai puternic decât al echinaceei, o plantă şi un remediu foarte popular în aceste boli.

Benefice în caz de febră

Pentru febră, se pun 2 lingurițe de petale proaspete într-o cană. Se toarnă peste ele apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi pentru scăderea febrei.

Ceaiul din petale de floarea-soarelui are efect depurativ. Prin eliminarea toxinelor din corp, acesta ajută şi la curățarea pielii. Petalele pot ajuta şi în caz de piele uscată. Se pune 1 cană de petale de floarea-soarelui uscate la macerat într-un ulei de calitate vreme de 4-6 săptămâni. Se strecoară și se folosește la prepararea unei creme. Puneți 14 g de ceară la topit într-un bol cu 100 grame din uleiul preparat ca mai sus. Topiți ceara pe bain-marie. Turnați lichidul într-un borcănel și așteptați să se răcească și să se solidifice. Persoanele care suferă de psoriazis trebuie să aibă mereu în casă tinctură din petale de floarea-soarelui.

Uleiul este recomandat şi pentru afecțiuni gingivale. Se ia puțin ulei în gură și se face gargară. Se clătește cavitatea bucală câteva minute, apoi se scuipă.

Contraindicaţii

Tinctura este contraindicată în sarcină, alăptare, interdicţie la consumul de alcool. Administrarea sa internă se va face cu prudenţă, la început în cantităţi foarte mici – o zecime de doză. Dacă apar tulburări, precum catar respirator, diaree, curgerea nasului şi a ochilor, senzaţie de arsură la nivelul pielii, administrarea remediului va fi întreruptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS