4.5 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe ar trebui să înţeleagă părinţii cu privire la vaccinarea anti HPV: "Miturile au fost spulberate, dar cu preţul a mii de vieţi"

Ce ar trebui să înţeleagă părinţii cu privire la vaccinarea anti HPV: „Miturile au fost spulberate, dar cu preţul a mii de vieţi”

Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, care cauzează 99.8% dintre cancerele de col uterin, dar şi cancer anal, penian sau orofaringian, începe să capteze interesul mai multor părinţi români în ultimul timp, la ani distanţă de o iniţiativă eşuată din cauza dezinformărilor şi a reticenţei generalizate.

Între timp, vaccinul a trecut testul timpului în privinţa siguranţei administrării, miturile au fost „efectiv spulberate”, spune dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, dar cu un cost enorm. Mii de vieţi pierdute. România este fruntaşă la decesele cauzate de cancerul de col uterin, cu aproximativ 1800 de femei care pierd anual lupta cu această boală. Între timp, datorită ratelor de vaccinare ce urmează o tendință ascendentă, Australia este prima țară din lume care a anunțat că urmează să elimine complet îmbolnavirile prin cancer de col uterin în următorii 20 de ani. Şi în alte ţări procentul îmbolnăvirilor a scăzut puternic datorită programelor eficiente de vaccinare anti HPV.

Toate dozele sunt deja la medicii de familie în mai multe judeţe

În judeţul Dolj şi mai multe judeţe din ţară, Direcţiile de Sănătate Publică au distribuit deja toate dozele de vaccin în teritoriu, către medicii de familie. La finalul lunii iulie, în 14 judeţe DSP-urile mai aveau 0-3 doze doze de vaccin, în creştere de la 9 judeţe cu stocurile de vaccin epuizate la DSP la final de iunie şi 4 la final de mai.
În Planul Naţional de Cancer, aflat în Parlament, a fost introdus şi un obiectiv privind rata de vaccinare anti-HPV. Autorităţile române îşi propun atingerea unei rate de vaccinare de 30% în rândul populaţiei eligibile în 2025 şi de 40% pentru anul 2030.

În 2021 au fost vaccinate 30.000 de fete cu vârsta între 11 si 14 ani, similar cu cifra realizată în 2020, cand s-a reluat campania de vaccinare, conform unei declaraţii date de Carmen Ungurean, din partea Institutului Naţional de Statistică (INS). Numărul total de fete din această grupă de vârstă este de 400.000, deci rata de vaccinare este momentan de aproximativ 7,5%, dar între timp, categoria eligibilă s-a extins şi la vârsta 15-18, astfel că numărul de vaccinări ar trebui să fie puternic accelerat.

Dr. Gindrovel Dumitra: Ce ar trebui să înţeleagă părinţii cu privire la vaccinarea copilului anti HPV

Părintele unei fete ar trebui să înţeleagă că vaccinarea a trecut proba timpului în privinţa siguranţei şi toate miturile au fost spulberate, spune dr. Gindrovel Dumitra, dar din păcate cu un preţ prea mare. „Vorbim de pierderea a mii de vieţi anual în ţară”, spune acesta. „Multe dintre femei s-au confruntat la un moment dat cu o leziune a colului uterin care le-a afectat psihic pentru că până şi aşteptarea până la aflarea veştii dacă este sau nu este cancer te dezechilibrează profund”, adaugă medicul.

Dr. Dumitra spune că s-au făcut deja paşi importanţi pentru creşterea nivelului de protecţie colectivă, prin extinderea categoriei eligibile pentru programul de vaccinare la grupa 15-18 ani şi că sunt discuţii şi pentru includerea băieţilor acest program naţional: „Este un subiect care se află pe agenda Ministerului”.

Vaccinarea scade riscul anumitor tipuri de cancere şi în cazul băieţilor

Pe lângă beneficiul colectiv implicat de vaccinarea băieţilor, care sunt vectori de transmitere a infecţiei, există şi beneficii individuale importante. „La băieţ,i HPV poate fi implicat în cancerul penian, în cancere orofaringiene, în anumite forme de cancere tegumentare. Sigur, cel mai important beneficiu colectiv este că băieţii vaccinaţi pot să împiedice infectarea fetelor. Ei sunt implicaţi în infecţia persistentă, una dintre condiţiile apariţiei cancnerului de col uterin, pentru că vorbim de o dezvoltare a cancerului la nivelului colului în situaţia femeilor cu aceste infecţii persistente. Acestea pot însemna reinfecţii periodice care se produc cu mai mulţi parteneri dar şi cu acelaşi partener, pe lângă persistenţa infecţiei din cauza unor mecanisme de eludare a apărării organismului”, explică coordonatorul Grupului de Vaccinologie.

„Vaccinând băiatul, îi asiguri echilibru într-o viitoare familie”

Includerea băieţilor în programul de vaccinare poate contribui imediat la o creştere a gradului de protecţie colectivă şi este o măsură cu atât mai importantă într-o ţară în care acoperirea vaccinală este scăzută.
„Vaccinarea băieţilor în România devine importantă pentru că acolo unde avem o acoperire vaccinală scăzută la fetiţe, cum este cazul nostru, este necesar să vaccinăm şi băieţii pentru a asigura astfel un nivel de protecţie superior la nivel de grup”, susţine dr. Gindrovel Dumitra.

„M-am gândit ce le-aş spune părinţilor unui băiat în legătura cu vaccinarea împotriva HPV, iar mesajul este destul de simplu: Vaccinând băiatul, îi asiguri echilibru într-un viitor cuplu şi într-o viitoare familie, pentru ca nepoţii să tăi să crească fericiţi într-o familie sănătoasă, completă”, spune medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS