6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViaţă după cancer metastatic: Povestea unui pacient tratat cu imunoterapie la Craiova

Viaţă după cancer metastatic: Povestea unui pacient tratat cu imunoterapie la Craiova

În urmă cu 8 ani, domnul Ştefan* ajungea la medicul oncolog Michael Schenker din Craiova, cu o tumoră pulmonară mare, metastaze hepatice, osoase şi limfatice. Pacientul a intrat în primul trial clinic pe imunoterapie. Din 2014, drumurile sale de la Buftea la Craiova au devenit o rutină.

Din trei în trei săptămâni, domnul Ştefan ajunge la dr. Schenker, își face perfuzia cu imunoterapie, la fiecare două luni şi jumătate își face tomograful și este foarte bine. “În 8 ani, a adunat 40 și ceva de CT-uri”, povesteşte medicul oncolog care i-a redat bucuria de a trăi.

Dr. Schenker, care este și șeful secției de Oncologie de la Spitalul Județean din Craiova, a construit în oraș unul dintre cele mai moderne centre de oncologie, renumit la nivel național datorită condițiilor de tratament și rezultatelor înregistrate.

Capitolul cancer pulmonar: Povestea continuă

În ultimii ani, terapiile pentru cancerul pulmonar, mamar, melanomul malign şi cancerul de prostată au înregistrat progrese imense. Speranța de viață a pacienţilor cu cancer pulmonar este unul dintre cele mai importante, explică dr. Schenker, pentru că acest tip de cancer afectează un număr foarte mare de pacienți. 13.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an.

“După pandemie, mult mai multe cancere au ajuns să fie diagnosticate în stadiu avansat. O veste bună este că progresele din ultimii ani au făcut să poți vindeca o parte din stadiile avansate. Dar încă nu suficiente”, spune medicul oncolog pentru care vin la Craiova pacienți din toate colțurile țării.
Până la un sfert din totalul cancerelor pulmonare avansate, stadiu IIIb sau IV au astăzi șansa de supraviețuire de lungă durată, chiar vindecare, cu imunoterapie.

O perfuzie la trei săptămâni pentru o viaţă normală

130 pacienți ai medicului Michael Schenker, cu cancer pulmonar metastatic, care au între 5 și 8 ani de la diagnostic și începerea tratamentului, sunt foarte bine acum. Iar domnul Ștefan este unul dintre cazurile speciale, pentru că a fost primul pacient tratat de „Ultima dată când am vorbit cu el a fost în urmă cu 10 zile, la examenul de primariat”, ne povestea în urmă cu puțină vreme medicul Schenker.

„A fost unul dintre cele 8 cazuri pe care le-am selectat. Mi-a spus atunci că îi este și greu să vorbească despre cazul său cu alți pacienți de față, pentru că îi pare rău de suferința prin care trec. O cunoaște prea bine, pentru că a trăit-o și el, însă acum se simte atât de bine și este fericit că trăiește. În 8 ani de zile i s-au întâmplat atâtea lucruri extraordinare. Căsătorii, nepoți. Are o calitate a vieții excepțională și de fapt asta e cea mai mare realizare atât pentru pacient, cât și pentru tine, ca medic. Pentru că nu este vorba doar de supraviețuire, cu eforturi epuizante, ci este viață trăită din plin. Este o perfuzie de jumătate de oră pe care o face la 3 săptămâni”, a declarat dr. Michael Schenker pentru GdS.

Şansa unui trial clinic

Un trial clinic precum cel în care a fost inclus domnul Ștefan vine cu beneficiul extraordinar al accesului la tratamente inovatoare. Este adesea o ultimă speranță pentru pacient, pentru că uneori pentru acesta nici nu mai există soluții de tratament standard.

„În SUA, un pacient ar face orice să intre într-un trial. La noi, deocamdată nu se cunosc suficient beneficiile, oamenii încă nu au acces la informație sau la informație corectă”, spune medicul oncolog.
„În oncologie, tratamentul administrat în studiul clinic trebuie să fie cel puțin la fel de bun ca tratamentul standard. De obicei, este tratament standard plus încă ceva. Și mai sunt situațiile în care nu mai există soluții și atunci aceasta este oricum ultima șansă”, explică dr. Schenker.

Procent de supravieţuire de peste 50% în melanom

Deși numeric, cei mai mulți pacienți salvați sunt cei care suferă de cancer pulmonar, procentual, melanomul malign este afecțiunea unde s-au înregistrat cele mai bune rezultate. Deși pacienții cu acest tip de boală oncologică sunt mai puțini, imunoterapia a dat rezultate în procente de peste 50% , iar împreună cu terapia moleculară chiar în până la 70% dintre cazuri, în condițiile în care boala avansată, metastatică, însemna o supraviețuire de numai un an.

Unele cazuri fericite sunt întâlnite și în cancerele avansate de rinichi, cap și gât sau stomac, dar procentele sunt încă mici.
Însă medicina viitorului sună bine. Cele mai vechi imunoterapice au împreună cel puțin 15 indicații, precizează oncologul craiovean, un progres extraordinar, care ne încurajează să privim încrezători spre orizont.
„Nu există tratament care să fi acumulat atâtea indicații până la aceste terapii. Și în fiecare an apar noi localizări pentru care se mai introduce un regim de tratament cu imunoterapie. Sunt povești cu pacienți extraordinare”, spune dr. Michael Schenker.
Și fiecare poveste echivalează cu însăși viața.

*numele pacientului a fost schimbat pentru a proteja identitatea acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS