Un medic cardiolog ţine în mâinile sale viaţa. Într-o eră în care agitaţia şi stresul au devenit un mod de viaţă, afecţiunile cardiace sunt din ce în ce mai frecvente chiar şi în rândul persoanelor tinere, iar neglijarea semnelor poate duce la complicaţii grave. De Ziua Mondială a Inimii, echipa de medici cardiologi de la Centrul Medical Phoenix Medicover din Craiova a vorbit despre cele mai întâlnite afecţiuni cardiace şi a tras un semnal de alarmă cu privire la prevenirea şi tratamentul acestora la timp.
Centrul Medical Phoenix Medicover beneficiază de o echipă de medici cardiologi cu o vastă experiență în domeniu, iar această specialitate medicală este disponibilă atât în regim CAS – consultaţii sau spitalizări de zi, cât și cu plată.
“Serviciul de spitalizare de zi ne ajută să obţinem o imagine mult mai clară asupra afecţiunii pacientului, care este supus unor investigaţii amănunţite, gratuit, decontat de CAS. Pacientul beneficiază de consultaţie, EKG, analize medicale în funcţie de diagnosticul medicului, scrisoare medicală şi tratament”, transmite echipa de specialişti Phoenix Medicover.
“Insuficiența cardiacă este una dintre principalele afecţiuni cu care ne confruntăm. Dacă experimentezi des senzaţia de respiraţie greoaie, mergi la medic. Insuficiența cardiacă poate fi tratată. Ce se întâmplă, de fapt, este că inima nu mai pompează sângele normal, oxigenul și substanțele nutritive nu mai ajung la organe și țesuturi, iar organismul încearcă să redreseze această lipsă. De asemenea, atacul de cord poate fi anunțat prin respirație greoaie, mai ales dacă vine însoțită de dureri în piept sau senzația de gheară în piept”, explică medicii cardiologi de la Centrul Phoenix Medicover.
Stresul şi hipertensiunea arterială
Stilul de viață agitat și haotic, precum și alimentația nesănătoasă pot pune o amprentă asupra funcționării corpului și implicit asupra tensiunii. Dincolo de aceste cauze, episoadele stresante, ce devin cronice (adică se manifestă pe intervale mai mari de 6 luni de zile), pot favoriza și ele apariția hipertensiunii arteriale. Procesul este simplu: episodul stresant duce la eliberarea de cortizol și adrenalină, ceea ce determină corpul să pompeze mai mult sânge, pentru a susține reacția de tipul ”luptă sau fugi”. Pentru perioade scurte de timp, acest proces nu crează situații neplăcute, însă atunci când stresul devine parte integrată din viața pacientului, acest lucru poate duce la permanentizarea hipertensiunii arteriale, principala cauză care duce la apariția bolilor cardiovasculare.
Care sunt primele simptome ale unei boli cardiovasculare?
Primele simptome ale bolilor cardiovasculare sunt tensiunea arterială crescută (adică hipertensiunea arterială), alături de durerile de piept, palpitații și dificultatea în respirație.
Atunci când apar aceste simptome, este recomandat să mergeți la un consult de specialitate. Cu cât amânați mai mult consultul, cu atât pot crește riscurile de a dezvolta complicații. În cadrul consultului de specialite, medicul va efectua o examinare clinică și va recomanda, dacă este cazul, analize și investigații suplimentare.
Un simplu test îți poate spune care este starea de funcționare a inimii tale și poate scoate la iveală afecțiuni cardiovasculare, pe care nu știai că le ai! Testul este noninvaziv și nedureros, însă implică depunerea de efort.
“Testul de efort este o metodă de a diagnostica și de a evalua funcționarea aparatului cardiovascular, în condiții de suprasolicitare. Testul de efort ECG (sau EKG) este o asociere între efortul fizic și o electrocardiogramă, ultima fiind o metodă accesibilă în depistarea efectului efortului asupra inimii”, explică echipa Phoenix Medicover.
Efectuarea acestui test de efort este recomandată în foarte multe situații, nefiind toate legate de prezența unei posibile afecțiuni, ci de prevenția apariției unei afecțiuni.
Mai multe detalii despre serviciile de care pot beneficia pacienţii la cabinetele de cardiologie ale Centrului Medical Phoenix pot fi găsite aici: https://phoenix-hospital.ro/specialitati/cardiologie.
Dacă ai nevoie si de alte servicii medicale și ești din Craiova – 0351 421 122, Calafat – 0757 133 144, Slatina – 0349 883 880, Tg Jiu – 0353 414 433 sau Dragasani – 0350 434 440, printr-un simplu telefon, poți beneficia de servicii medicale de calitate, rapide și exacte, gratuite – decontate prin CAS, pentru următoarele specialități:
Ambulatoriu:
- CARDIOLOGIE
- ENDOCRINOLOGIE
- MEDICINĂ INTERNĂ
- DIABET SI BOLI DE NUTRITIE
- NEUROLOGIE
- O.R.L.
- DERMATOLOGIE
- RECUPERARE MEDICALĂ
- PSIHIATRIE
- OFTALMOLOGIE
- UROLOGIE
- OBSTETRICA-GINECOLOGIE
Spitalizare de ZI
- PEDIATRIE
- CARDIOLOGIE
- ENDOCRINOLOGIE
- MEDICINĂ INTERNĂ
- DIABET SI BOLI DE NUTRITIE
- NEUROLOGIE
- RECUPERARE MEDICALĂ