6.4 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFuncționează naturistele în durerile articulare?

Funcționează naturistele în durerile articulare?

Vremea rece începe să se instaleze, iar această perioadă vine, pentru o parte din populație, însoțită de declanșarea sau agravarea durerilor articulare. Cei care suferă de artrită sau alte afecțiuni articulare, pe lângă tratamentul uzual medicamentos prescris de medic, iau în considerare deseori diverse tipuri de suplimente alimentare care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Pe piața farmaceutică din România există o varietate de suplimente nutritive pentru durerile articulare, motiv pentru care este indicat să alegem un astfel de produs în urma recomandării medicului sau farmacistului.

Glucozamina și condroitina

Posibil una dintre cele mai cunoscute combinații de substanțe pentru ameliorarea afecțiunilor articulare este duo-ul format de glucozamină cu condroitină. Aceste două substanțe sunt componente naturale ale cartilajului, acel constituent al corpului uman care se comportă precum o pernă între capetele oaselor și fără de care acestea ar lovi sau freca os pe os la nivelul articulațiilor.

Suplimentele de glucozamină sunt adesea derivate din surse naturale, mai exact din crustacee, iar condroitina provine din cartilaj de rechin sau vaci sau este sintetizată în laborator. Unele studii sugerează că administrarea de suplimente de glucozamină și condroitină poate îmbunătăți sănătatea cartilajului, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru că nu toate studiile au demonstrat aceste beneficii.

Acidul hialuronic

Atât de cunoscute pentru întrebuințările sale în domeniul esteticii, suplimentele alimentare cu acid hialuronic simplu, sau combinat cu glucozamină și condroitină sunt din ce în ce mai căutate. Acidul hialuronic este o componentă a fluidului care lubrifiază articulațiile, iar din acest motiv a fost investigat pentru a se evalua dacă poate aduce beneficii atunci când este administrat ca supliment alimentar ce ameliorează durerile articulare.

O analiză a mai multor studii realizate asupra suplimentelor alimentare cu acid hialuronic pentru osteoartrita genunchiului a concluzionat că este un tratament sigur și eficient pentru durerile ușoare de genunchi și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea osteoartritei.

MSM

MSM este prescurtarea folosită uzual pentru metilsulfonilmetan, un compus natural ce conține sulf, cunoscut pentru reducerea inflamației, durerilor articulare și musculare.
Un studiu din 2017 a verificat acțiunea MSM ca antiinflamator, antioxidant și modulator al imunității. Astfel, s-au determinat mecanismele de acțiune prin care MSM își îndeplinește aceste funcții și aduce beneficii în cazul pacienților cu artrită reumatoidă sau alte boli inflamatorii.

Turmeric

Turmericul (Curcuma longa) este un condiment popular care a fost mult timp un remediu tradițional pentru inflamație, infecție și răni, în special în cultura asiatică, de unde este originar. O componentă principală a turmericului este curcumina, o substanță care s-a dovedit că ajută la calmarea proceselor inflamatorii și ameliorează durerile articulare asociate cu artrita. Diverse studii au sugerat faptul că suplimentele alimentare cu turmeric au redus intensitatea durerilor articulare, câteodată la fel de eficient ca un antiinflamator clasic și cu mai puține efecte secundare gastrointestinale.

Uleiul de Krill și Omega-3

Uleiul de krill, care provine din crustaceul cu același nume, este bogat în acizi grași omega-3. Cercetările sugerează că omega-3 din uleiul de krill poate fi mai ușor de absorbit de către organism decât omega-3 din uleiul de pește. Suplimentele alimentare cu Omega-3 au un efect benefic important în durerile articulare deoarece reduc inflamația și ajută la diminuarea intensității durerii.

Studiile clinice au arătat că uleiul de krill a îmbunătățit simptomele de durere ușoară a genunchiului, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru elucidarea completă a acțiunilor acestei substanțe.

Concluzie

Mai multe tipuri de suplimente alimentare pot ajuta în cazul durerilor articulare, dar deși nu necesită prescripție medicală, este indicată recomandarea acestora de către un medic sau farmacist pentru ca aceștia să se asigure că este tratamentul potrivit pentru fiecare persoană în parte și astfel să fie preîntâmpinate posibilele efecte adverse.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS