1.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce mor tot mai mulți tineri de infarct: „Fumat, mâncare excesiv de procesată, burnout și exces de energizante“

De ce mor tot mai mulți tineri de infarct: „Fumat, mâncare excesiv de procesată, burnout și exces de energizante“

De ce mor tot mai mulți tineri de infarct? Moartea rapperului Nosfe, în urmă cu două săptămâni, a șocat opinia publică din cauza vârstei artistului care și-a pierdut viața la doar 37 de ani în urma unui infarct. Plecarea rapperului a readus astfel în prim plan discuția despre bolile cardiovasculare care fac tot mai multe victime în rândul tinerilor.

Ceea ce în urmă cu câteva decenii exista doar la nivel teoretic, astăzi se întâmplă frecvent la categoria de vârstă sub 50 și, în cele mai dramatice cazuri, sub 30. De ce fac, deci, tinerii infarct într-un număr tot mai mare? Stresul, oboseala excesivă (burnout), excesul de energizante și fumatul sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze, explică doi medici primari cardiologi pentru G4Media.

Cum identificăm însă infarctul? Cum îl deosebim de atacul de panică și, mai ales, ce facem atunci când suntem martori la un astfel de episod? În altă ordine de idei, un psihoterapeut explică pentru G4Media motivele din cauza cărora tinerii sunt tot mai stresați în ultimii ani. Pandemia COVID-19 joacă un rol esențial în accentuarea fenomenelor anxietății și depresiei la tinerele generații.

Obezitatea în rândul copiilor a crescut semnificativ

Un raport întocmit cu sprijinul medicilor Christina Tiu, președinte al Societății Române de Neurologie, și al lui Dragoș Vinereanu, președinte al Societății Române de Cardiologie arată, de asemenea, că excesul de greutate și obezitatea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Totodată, numărul adolescenților care fumează în mod regulat este ridicat. Conform raportului, este îngrijorător faptul că 88% dintre pacienții mai tineri care au suferit un atac de cord (cu vârsta sub 45 de ani) sunt fumători. Consumul de alcool în România este, de asemenea, semnificativ, 50% dintre bărbați fiind implicați în consumul episodic de alcool puternic.

Cea mai recentă analiză Eurostat, cu date din 2019, arată că România este a doua țară din UE, după Bulgaria, la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare. Are de două ori mai multe cazuri comparativ cu media Uniunii Europene.

Citește întreg articolul pe G4Media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS