6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedSafetyWeek: ANM încurajează pacienţii să raporteze reacţii adverse la medicamente

MedSafetyWeek: ANM încurajează pacienţii să raporteze reacţii adverse la medicamente

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) este implicată în această săptămână în campania #MedSafetyWeek, prin care populația este încurajată să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor, în cadrul unei iniţiative globale desfășurată pe rețelele de socializare.

„Fiecare raport de reacție adversă transmis către ANMDMR contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor de către toți pacienții”, este mesajul central transmis de Agenţia Naţională a Medicamentului.

A șaptea ediție anuală a campaniei #MedSafetyWeek se desfășoară până la data 13 Noiembrie și încurajează populația să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente. Campania se desfășoară la nivel global şi implică autoritățile de reglementare a medicamentelor din 81 de țări. Iniţiativa se concentrează pe rolul-cheie al fiecărui pacient, aparținător sau
profesionist din domeniul sănătății, care raportează o reacție adversă suspectată și astfel, contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.

Având în vedere faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață. Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi. Autoritățile de reglementare utilizează sisteme pentru detectarea și evaluarea acelor reacții adverse și pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienți.

Sistemul de raportare a reacțiilor adverse este accesibil la adresa: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.

Raportarea a dus la identificarea unor probleme necunoscute anterior

Din momentul implementării, sistemul de raportare a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranță, care nu erau cunoscute anterior. Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate către ANMDMR, participați activ la identificarea unor probleme de siguranță noi, astfel încât să se poată lua măsuri atunci când este necesar și să protejeze pacienţii de potențialele efecte nedorite.

Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, a declarat:

„Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor. Raportarea reacțiilor adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România ajută la îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în anumite situații, duce la oferirea unor informații de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determină îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Dacă dumneavoastră sau un pacient al dumneavoastră experimentați o reacție adversă urmare a administrării unui medicament, asigurați-vă că ne raportați reacția adversă suspectată cu promptitudine.”

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România accesând pagina web a Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România – secțiunea Raportează o reacție adversă https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS