0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateProf. univ. dr. Costin Streba: „Avem nevoie de un program de screening pulmonar”

Prof. univ. dr. Costin Streba: „Avem nevoie de un program de screening pulmonar”

10.000 de români pierd anual lupta cu cancerele bronhopulmonare, dar ţara noastră nu are în prezent niciun plan de prevenţie, iar boala este, de cele mai multe ori, depistată prea târziu. Însă medicii pneumologi vor să schimbe lucrurile şi să le ofere pacienţilor mai multe şanse.

Un program de screening pulmonar ar fi cel mai bun început. Prof. univ. dr. Costin Streba, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, a vorbit pentru GdS despre intenţia medicilor pneumologi din judeţ de a demara un astfel de program, atât de important pentru sănătatea publică.

Nu avem program de screening pulmonar

“În acest moment, nu există un program de screening pulmonar unitar aplicat la nivel global, ci doar recomandări și ghiduri de bune-practici pentru identificarea precoce a cazurilor. Avem un program de screening pentru cancer colo-rectal în desfășurare la nivelul UMF Craiova și programe de screening pentru pacienții cu hepatite virale. Dar ne dorim cu toţii să facem ceva pentru pacienţii cu probleme pulmonare. Pneumologii din județ sunt conştienţi de importanţa derulării unui astfel de program de screening și pentru cancerul bronhopulmonar. Practic, trebuie să depășim sfera pacienților aflați la risc”, a declarat dr. Streba.

Pentru a pune pe picioare un astfel de proiect, pneumologii au nevoie, în primul rând, de sprijinul medicilor de familie. “Este nevoie de o colaborare cât mai strânsă cu aceștia atunci când vorbești despre un program de screening. Prin ei ajungi la oameni”, explică medicul.

Evaluările imagistice post-Covid au dus la depistarea mai multor cancere

Reevaluarea pacientului Covid a scos la iveală cancere care, altfel, ar fi putut fi depistate în stadii mai avansate. Boala exista și înainte, doar că nu era depistată. Sau nu era depistată din timp. Însă pandemia a determinat pacienţii cu probleme pulmonare să meargă la consult.

„Este foarte important să înțelegem necesitatea unui program de screening pentru boala malignă a plămânului pentru că, din păcate, este în creștere, mai ales acum post-Covid. Și asta pentru că s-au făcut foarte multe investigații imagistice la pacienții care au suferit de Covid și voiau să se evalueze după ce au trecut prin boală. În cadrul unui astfel de screening oportunistic imagistic, din păcate și incidența cancerului a crescut”, spune prof. Costin Streba.

După 45 de ani, ar trebui să consultăm un pneumolog periodic

După 45-50 de ani, oamenii ar trebui să înțeleagă că este indicat să consulte un medic pneumolog cât de cât regulat, transmit specialiştii. Acesta îi poate indica o serie de analize, inclusiv o radiografie simplă pulmonară dacă are factori de risc, precum afecțiuni pulmonare preexistente, fumat sau lucru în medii toxice.

“Pacienții ar trebui să își facă o evaluare pulmonară fără costuri în cadrul acestui program de screening. Sunt investigații necesare și nu trebuie să ignorăm afecțiunile respiratorii pentru că se ajunge, din păcate, prea târziu, iar o formaţiune care putea fi monitorizată este într-un stadiu avansat, unde posibilitățile terapeutice sunt mult limitate şi supraviețuirea la cinci ani este, din păcate, mult redusă”, atenţionează dr. Streba.

75% din cancerele pulmonare diagnosticate la nivelul României se află deja în stadii avansate. Cancerul pulmonar este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni maligne, circa 100.000 de cazuri noi fiind descoperite anual în ţara noastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS