3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateŢigările electronice favorizează cariile dentare

Ţigările electronice favorizează cariile dentare

Efectul țigărilor electronice asupra cavității bucale este încă în atenția cercetătorilor. Vaparea, potrivit unui studiu nou, este asociată cu un risc crescut de a dezvolta carii dentare.
Fumatul nu este benefic pentru sănătatea dinților noștri, iar acesta este un lucru bine cunoscut. Dar ce efecte are vaparea? O nouă cercetare de la Universitatea Tufts sugerează că utilizarea țigărilor electronice ar putea să nu fie departe de efectul țigărilor clasice. Acest studiu a descoperit o asociere între riscul crescut de carii dentare și vapare, scrie newatlas.com, conform publicaţiei Viaţa Medicală.

Această cercetare nouă, publicată în „Journal of the American Dental Association”, a analizat dosarele medicale de la aproximativ 13.000 de pacienți care au fost în clinicile Tufts în decursul unei perioade de trei ani, până în 2022.

Dintre acești pacienți care au raportat că folosesc țigările electronice, 79,1% au fost clasificați ca fiind la risc înalt de a dezvolta carii dentare. Acest lucru, în comparație cu 59,6% dintre acele persoane care nu au folosit țigări electronice, înregistrate în același risc de a avea risc înalt de a dezvolta carii dentare, arată sursa citată.
Studiul acesta, însă, este departe de a fi definitiv, cu un procentaj neobișnuit de mic de pacienți care au raportat că folosesc țigările electronice. Din întregul set de date, doar 136 de pacienți au raportat că vapează, adică mai puțin de 1% din cohortă.

Datele sunt preliminare

Autorul principal al acestei lucrări noi de cercetare, Karina Irusa, este conștientă că rezultatele acestui studiu au limitări. Discutând cu presa, ea a declarat că rezultatele sale s-au bazat pe presupunerea că dosarele medicale dentare analizate au fost corecte și că pacienții au raportat cu sinceritate comportamentele lor referitoare la fumat.
„Este important să înțelegem că acestea sunt date preliminare. Nu este un rezultat 100% final, dar oamenii trebuie să știe ceea ce am observat noi [în studiu]”, a declarat Karina Irusa.

Acesta nu este primul studiu care a analizat asocierile dintre vapare și „riscul” de a dezvolta carii și nu este primul care sugerează că țigările electronice ar putea avea efecte negative asupra sănătății orale. Anul trecut, un alt studiu bazat pe dosarele medicale ale pacienților a arătat că cei care fumau țigări electronice au fost mai predispuși să aibă carii netratate, în comparație cu pacienții care nu vapau.

Vaparea ar putea agrava şi astmul

Un studiu care a avut în vedere impactul ţigărilor electronice asupra bolilor alergice de la nivelul căilor respiratorii sugerează că unele dispozitive cu arome ar putea agrava, de asmenea, severitatea unor afecţiuni, cum ar fi astmul.
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au folosit un model de persoane cu astm, pentru a investiga efectele diverselor arome care se întâlnesc în ţigările electronice, cu şi fără nicotină, scrie Medical Xpress.

În ciuda faptului că se sugerează că ţigările electronice ar fi o alternativă mai sănătoasă la cele pe bază de tutun, încă nu există suficiente studii efectuate pe oameni şi pe animale care să arate efectul pe care îl au ţigările electronice asupra funcţiei plămânilor.

Rezultatele acestui studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la mai multe universităţi din Sidney şi din Vermont, în colaborare cu cei de la un institut de cercetare din Australia, arată că unele ţigări electronice – chiar şi cele fără nicotină – ar putea modifica felul în care funcţionează căile respiratorii afectate de o afecţiune alergică.
Cercetătorii au descoperit că unele ţigări electronice aromate, chiar şi în absenţa nicotinei, pot agrava severitatea bolilor. Efectele exacte asupra caracteristicilor astmului au depins de aroma specifică, studiul sugerând că ţigările electronice cu arome vor avea aceleaşi consecinţe asupra sănătăţii plămânilor, spune dr. David Chapman, de la University of Technology Sydney, autorul principal al studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS