2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAdio fumat! De ce și cum?

Adio fumat! De ce și cum?

Finalul de an se apropie și de multe ori acest moment vine pentru persoanele care fumează cu o promisiune către sine și către cei dragi: “De la anul nu o să mai fumez”. Pentru a nu risca sănătatea, pentru a nu mai cheltui bani, pentru a nu mai mirosi urât, pentru a nu mai avea o dependență. Motivele sunt multiple și de multe ori nu este vorba doar de unul singur, ci de o combinație de mai multe.

Ce se întâmplă când nu mai fumăm?

În ciuda drumul dificil implicat de oprirea fumatului, majoritatea adulților care fumează își doresc să facă acest lucru. Un studiu realizat în 2015 în Statele Unite ale Americii a arătat că un procent copleșitor de 68% dintre cei care fumează își doresc să nu o mai facă.

Substanța care este responsabilă pentru dependența de fumat este în principal nicotina. Renunțarea la această substanță și la obiceiul fumatului în general este posibil să atragă după după sine unele simptome neplăcute, dar care pot fi depășite, deci curaj! Printre aceste simptome se numără sentimentul de neliniște, iritabilitatea, dificultăți de concentrare, posibile tulburări ale memoriei, constipație și dificultăți de adormire.

Gestul fizic de a fuma este pentru persoanele care fumează un obicei familiar, calmant, care oferă o falsă senzație de control. Acesta este unul din motivele pentru care în perioada de imediat după renunțarea la fumat există o dorință crescută de a mânca, pentru a ocupa timpul și mâinile. Pot astfel apărea creșteri în greutate, dar dacă se acordă atenție regimului alimentar, acest dezavantaj poate fi contracarat. În plus, renunțarea la fumat va ajuta la îmbunătățirea perceperii gustului, deci în timp mâncarea va căpăta un gust mai plăcut.

Plan pentru renunțarea la fumat

Înainte de a se încerca renunțarea la fumat este bine să existe un plan de acțiune.
Pentru ca a crește șansele ca decizia de a nu mai fuma să fie una permanentă, este indicat să ne gândim dinainte ce putem face pentru a ne susține în acest demers. Putem nota într-un loc vizibil sau undeva la îndemână motivele pentru care dorim să renunțăm la fumat și idei de încurajare. De asemenea, putem scrie provocările cu care ne confruntăm în acest proces și cum au fost depășite.

Alegerea datei la care să se renunțe la fumat pare a fi parte a unei strategii de succes deoarece va exista timp pentru pregătirea mentală a momentului. Data aleasă este preferabil una despre care se presupune că nu este una foarte stresantă, deci probabil este mai bine să fie o zi liberă, poate chiar o zi în care ne aflăm în familie pentru a primi sprijin suplimentar.

Informarea prietenilor și familiei despre decizie este o idee bună deoarece aceștia pot ajuta la nevoie. De folos este și aruncarea obiectelor care amintesc de fumat, cum este cazul țigărilor, chibriturilor, scrumierelor sau brichetelor. Aruncați-le, nu o să mai fie nevoie de ele!

Se întâmplă des ca persoanele care fumează să nu reușească din prima să renunțe la acest obicei, dar este bine să știe că fumatul unei țigară după decizia renunțării la tutun nu înseamnă că se ajunge iar la zero, ci doar că a fost un moment izolat din noua călătorie fără tutun.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS