4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicamente chiar dacă ne simțim bine?

Medicamente chiar dacă ne simțim bine?

Administrarea medicamentelor prescrise de către medic nu este doar crucială pentru tratarea unei afecțiuni sau a unei boli pe termen scurt, dar joacă un rol important în prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Deși poate să fie frustrant să luăm medicamente pentru afecțiuni care nu ne afectează în mod vizibil, există un motiv întemeiat pentru care în cazul anumitor categorii de persoane este important să o facem. Un astfel de caz este tratamentul pentru tensiunea arterială crescută. Deși este posibil să nu existe simptome care să fie resimțite, dacă hipertensiunea arterială este lăsată netratată, aceasta poate conduce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

De ce să luăm medicamente?

Aderența la tratament înseamnă administrarea de medicamente conform recomandărilor unui medic sau farmacist, în funcție de tipul terapiei. Administrarea medicamentelor așa cum au fost prescrise duce la îmbunătățirea calității vieții și poate preveni progresia bolii și complicațiile asociate. Gândind la o scară mai largă, lipsa aderenței la tratamentele medicamentoase nu înseamnă doar creșterea riscului pentru respectiva persoană, ci acest fapt are implicații profunde inclusiv la nivelul costurilor de asistență medicală.
Pentru pacienții cu afecțiuni cronice poate fi greu de acceptat sau de înțeles de ce este necesară administrarea de medicamente chiar și atunci când se simt bine. Respectarea tratamentului prescris este necesară pentru a menține starea de bine, dar și pentru a preveni agravarea unor afecțiuni în timp.

Unele medicamente au rol esenţial în prevenirea infactului sau AVC-ului

Anumite medicamente prescrise împotriva colesterolului rău pot avea un rol esențial în prevenirea complicațiilor precum infarctul și accidentul vascular cerebral. Nivelul ridicat al colesterolului nu este de obicei semnalizat de către vreun simptom, dar acest nivel ridicat de colesterol poate determina acumularea de grăsime în vasele de sânge și cauza ulterior afecțiuni grave ce pot pune viața în pericol.

Un alt exemplu vine din tratamentul cu antibiotice contra infecțiilor, prescris de către medic pentru zece zile. Odată cu dispariția simptomelor, există pacienți care se simt tentați de ideea întreruperii tratamentului, dar această atitudine nu este recomandată. Dacă se întrerupe tratamentul înainte de termen, riscul reapariției infecției este crescut. Urmarea tratamentului cu antibiotice atâtea zile cât a fost prescris ajută la prevenirea rezistenței la antibiotice.
Rezistența la antibiotice se instalează în momentul în care antibioticele nu mai funcționează în tratarea infecțiilor și aceasta este o mare problemă de sănătate publică.

Concluzia

Administrarea medicamentelor așa cum ne-au fost prescrise poate contribui la îmbunătățirea sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Deși nu toate afecțiunile medicale prezintă simptome, mai ales în stadiile incipiente, este importantă respectarea recomandărilor medicului și urmarea completă a cursului de tratament.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS