1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedic, despre virusul sincițial și bronșiolitele copiilor: „Eu nu aș impacienta părinții”

Medic, despre virusul sincițial și bronșiolitele copiilor: „Eu nu aș impacienta părinții”

Odată cu noul sezon rece, specialiștii au semnalat apariția unor cazuri de bronșiolite mai numeroase decât în trecut în rândul copiilor, iar virusul sincițial respirator a devenit un subiect intens discutat. Este situația cu adevărat îngrijorătoare?
Dr. Daniela Ristea, medic primar boli infecţioase , spune că, la nivelul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, cazurile de bronșiolite nu au pus atâtea probleme și că, deocamdată, nu este cazul să ne alarmăm. La Spitalul Județean, saloanele sunt la capacitate maximă, însă specialiștii spun că la fel se întâmpla și în anii pre-pandemici.

Virusul sincițial nu este o noutate

Virisul sincițial respirator atât de vehiculat în media în ultimele luni nu reprezintă o noutate medicală, atrage atenția medicul, care spune că

„Virusul sincițial circulă în fiecare sezon rece. Este adevărat că frecvența fenomenelor de bronșiolită a fost ceva mai mare în acest an, dar, la nivelul unității noastre medicale, în particular, nu au fost atât de multe. Mulți pacienți au mers către Spitalul Județean, pentru că la noi au fost mai multe cazuri de alte boli infecțioase care necesitau izolare, precum meningitele cu lichid clar, mononucleoza sau scarlatina. Totuși, eu nu aș trage un semnal de alarmă și nu aș impacienta părinții. Dintotdeauna au existat aceste cazuri de bronșiolite, dar nu erau atât de mediatizate, astfel că mulți nu știau de existența lor”, a transmis dr. Ristea.

„Pe de altă parte, în acest sezon avem o frecvență mult mai mică a cazurilor confirmate de gripă. Fac o comparație cu perioada similară din urmă cu 3 ani, înainte de pandemie, când ne-am confruntat cu o adevărată explozie. Am remarcat că părinții au devenit mai receptivi la vaccinarea antigripală, atât a lor, cât și a copiilor lor. Din acest punct de vedere, putem spune că pandemia a avut și efecte pozitive, pentru că oamenii sunt mai atenți și pun mai mult accent pe prevenție”, adaugă medicul de la Victor Babeș Craiova.

La SCJU, saloanele sunt pline

La Spitalul Județean de Urgență din Craiova, saloanele de pediatrie sunt pline de copii internați cu bronșiolite, pneumonii și bronhopneumonii, însă prof.univ. dr. Carmen Niculescu, medic primar pediatrie, spune că același lucru se întâmpla și în anii anteriori pandemiei.

„Probabil că ni se pare o afluență mare pentru că avem tendința să comparăm cu perioada pandemiei, când numărul a scăzut mult pe fondul măsurilor de protecție, a purtării măștii și a izolării de colectivitate. Însă și în anii dinaintea Covid saloanele erau pline, aveam chiar internări peste numărul de paturi. Pe lângă virusul sincițial, pot fi suprapuneri cu virusuri gripale și paragripale. Sunt multe internări ale copiilor de vârstă mică, sugari de numai 2 luni cu bronhopneumonii, care au forme mai severe și din cauza vârstei mici. La această vârstă, nici nu putem vorbi de imunizare prin vaccinarea antigripală”, explică medicul.

Și în Unitatea de Primiri Urgențe numărul de prezentări ale copiilor cu afecțiuni respiratorii este crescut. Zilnic sunt circa 60 de prezentări, adaugă dr. Niculescu, iar mare parte se internează.

În farmacii nu se găsesc mai multe antitermice și antiinflamatoare pentru copii

Provocarea este cu atât mai mare în contextul lipsei mai multor medicamente antitermice și antiinflamatoare pentru copii în farmacii. Farmaciștii spun că depozitele sunt goale, iar Ministerul Sănătății invocă „motive comerciale” pentru absența acestora. În aceste condiții, Ministerul a publicat luni o listă cu medicamentele disponibile pe piață care conțin paracetamol și ibuprofen (vezi în imaginile de mai jos).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS