-3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDiete si fitnessCe să facem dacă mâncăm prea mult de sărbători

Ce să facem dacă mâncăm prea mult de sărbători

O masă copioasă nu este suficientă pentru a dăuna sănătății dacă în mod normal avem o alimentație echilibrată. În plus, prea multă vinovăție față de obiceiurile alimentare poate să fie începutul unui cerc nesănătos în care să ne simțim privați de plăcerea de a mânca și să ajungem să ne ”recompensăm” cu mese bogate. De ajutor este mai degrabă să facem un plan alimentar pentru ce urmează să mâncăm în zilele următoare, pentru a pondera aportul caloric.

Ce putem face imediat după ce mâncăm?

Plimbarea sau exercițiile fizice ușoare ajută la stimularea digestiei. Important este să le facem cu măsură deoarece o activitate fizică intensă duce la activarea circulației periferice, ceea ce implică mai puțină circulație sangvină la nivelul stomacului și prin urmare, încetinirea digestiei. În principal, recomandarea este să nu ne culcăm imediat după masă, pentru că statul în pat, în poziție orizontală, favorizează refluxul gastric și declanșarea arsurilor gastrice.

Hidratarea este importantă chiar și în perioada rece, așa că indiferent că este vorba de băuturi sau ciorbe, important este să consumăm lichide pentru că asta ajută digestia inclusiv din punct de vedere al tranzitului intestinal, preîntâmpinând constiparea. Băuturile carbogazoase nu sunt de preferat, mai ales în cazul în care am servit o masă copioasă deoarece accentuează senzația de balonare. Recomandată este consumarea de lichide la intervale regulate de timp, pe tot parcursul zilei și nu băut tot necesarul pentru o zi, deodată.

La un timp după servirea mesei, în general fiind suficiente 3-4 ore, practicarea oricărui sport este o idee bună ce ajută inclusiv la arderea unei părți din caloriile consumate în timpul mesei. Exercițiile fizice ajută la accelerarea metabolismului, prevenirea constipației și îmbunătățirea stării de spirit.

Cum evităm mesele copioase

Cu atâtea tentații în jur, de sărbători și nu numai, este dificil să respectăm tot timpul principiile unei alimentații echilibrate.

Totuși, există câteva ponturi care ne pot ajuta să ne ținem de planul de a avea un stil de viață echilibrat și sănătos.

În primul rând, este utilă o planificare a meselor cu ce feluri de mâncare vrem să consumăm pentru câteva zile înainte. Pentru contorizarea caloriilor și pentru a ne asigura că beneficiem de toți nutrienții necesari, există o multitudine de aplicații si programe de calculator gratuite de care ne putem ajuta.

O metodă ușor de pus în practică este mâncatul lent. Leptina, hormonul care se ocupă cu declanșarea senzației de sațietate, se secretă lent, așa că mâncatul înr-un ritm domol ne ajută să ne oprim din mâncat la timp, atunci când am consumat toata hrana de care avem nevoie.

Înlocuirea alimentelor cu multe calorii precum carnea grasă, pâinea albă, cartofii prăjiți cu legume reprezintă o alegere sănătoasă. Alegerea cerealelor integrale în detrimentul orezului alb sau pastelor este de preferat. Cerealele integrale conțin mai multe proteine și fibre și asta conduce la o senzație de sațietate pentru mai mult timp.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS