14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile, suprasolicitate după Crăciun. Sfaturile specialistului pentru cei care îşi autoadministrează medicamente

Farmaciile, suprasolicitate după Crăciun. Sfaturile specialistului pentru cei care îşi autoadministrează medicamente

Imediat după mesele festive de Crăciun şi de Anul Nou, numărul celor care calcă pragul farmaciilor este mereu în creştere, ca urmare a tulburărilor digestive cauzate de excesul de alimente sau de combinaţiile între diverse preparate culinare. O a doua mare categorie de pacienţi întâlniţi de farmacişti în vacanţa de Sărbători sunt cei care caută medicamente pentru virozele de sezon. Cum cabinetele au activitatea limitată în această perioadă, iar serviciile de urgenţă sunt, de regulă, suprasolicitate, Valentina Ghimpău, farmacist specialist, le recomandă oamenilor să discute deschis şi cu atenţie cu farmacistul atunci când cumpără medicamente, pentru a evita riscurile asociate automedicaţiei.

GdS: Care sunt cele mai căutate medicamente în perioada vacanţei de iarnă?

Valentina Ghimpău: Cele mai căutate medicamente în toate perioadele de vacanță sunt categoric cele ce acționează la nivelul tubului digestiv, dar în timpul sărbătorilor de iarnă, pe lângă acestea, se achiziționează și medicamente pentru tratarea simptomelor de răceală și gripă. Mâncărurile ”grele” – cu grăsimi sau consumate în exces sunt contracarate cu pastile pentru îmbunătățirea digestiei, cu reducerea meteorismului (balonarea), ameliorarea stărilor de greață și creșterea tranzitului intestinal. Bineînțeles că recomandarea corectă este să avem o dietă echilibrată chiar și de sărbători, dar adevărul este că este mult mai greu de făcut asta în fața atâtor tentații culinare.

GdS: Ce putem face pentru a ne simți bine după mese copioase?

V. G.: După mese, toate etapele digestiei sunt stimulate în sens pozitiv dacă facem o plimbare ușoară. Dacă vremea ne permite, putem face chiar o plimbare relaxată cu bicicleta. Important este echilibrul, să evităm extremele. O activitate fizică intensă duce la activarea circulației periferice, ceea ce implică mai puțină circulație la nivelul stomacului, iar asta ar putea încetini digestia.

O altă recomandare este să mâncăm fără grabă deoarece hormonul care anunță creierului că suntem sătui se secretă lent și riscăm dacă mâncăm repede să consumăn mult mai mult decât avem nevoie.

În plus, băuturile carbogazoase ne fac să ne simțim balonați, deci dacă exagerăm cu mâncatul, acestea nu sunt de preferat.

GdS: Care sunt principalele cauze ale creşterii numărului de pacienţi în aceste zile?

V. G.: În zilele de sărbătoare, există și farmacii închise, dar obligatoriu găsim și farmacii deschise non-stop și astfel pacienții se pot adresa direct farmaciștilor pentru recomandări. Simptomele ușoare pot fi ameliorate dacă se urmează recomandările farmaciștilor și nu este cazul ca pacienții să aglomereze unitățile de primiri urgențe care sunt și așa suprasolicitate în perioada sărbătorilor.

Pe lângă pacienții veniți în farmacii pentru ameliorarea anumitor afecțiuni acute, în aceste zile vedem destul de des persoane care achiziționează preventiv medicamente, pe principiul ”paza bună trece primejdia rea”. Sunt solicitate medicamentele pentru balonări, crampe, arsuri gastrice, senzație de greață, mahmureală, dar și cele necesare tratării răcelilor.

GdS: Care sunt cele mai mari riscuri asociate automedicaţiei specifice acestei perioade?

V. G.: Riscul provine din faptul că pot exista administrări haotice de medicamente din dorința ameliorării rapide a oricărei simptomatologii pentru că este perioada sărbătorilor și toată lumea dorește să fie în formă maximă. Asocierea anumitor medicamente cu alcoolul este contraindicată. Dacă v-a fost făcută această recomandare, ea trebuie respectată pentru că efectele adverse nu sunt deloc neglijabile. De asemenea, dacă urmați un tratament cronic, comunicați farmacistului care sunt medicamentele pe care vi le administrați deoarece inclusiv în cazul preparatelor obișnuite contra răcelii există interacțiuni între medicamente.

GdS: Care este mesajul tău, din postura de farmacist specialist, pentru pacienţii care ajung în farmacii fără a consulta medicul înainte?

V. G.: Comunicați deschis cu farmacistul și explicați exact care este problema cu care vă confruntați. Ascultați cu atenție indicațiile acestuia, iar dacă vă recomandă consultul medical, nu ignorați sfatul sperând ca va trece de la sine, deoarece este posibilă agravarea afecțiunii dacă nu o tratați la timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS