5.6 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să rămâi sănătos de sărbători

Cum să rămâi sănătos de sărbători

Perioada sărbătorilor de iarnă este foarte importantă și foarte frumoasă. Totuși, poate fi și extrem de solicitantă, atât pe plan fizic, cât și psihic. De exemplu, sărbătorile vin la pachet cu mâncare foarte multă și foarte gustoasă, fiind astfel greu de refuzat.

Studiile au descoperit că, în perioada vacanței de iarnă, oamenii reușesc să capete și câteva kilograme în plus. Desigur, mâncatul excesiv nu este singurul pericol din această perioadă, potrivit sfatulmedicului.ro

Excesul alimentar poate duce la simptome neplăcute

Sarmalele, cozonacul, friptura, șoriciul de porc și salata boeuf sunt doar câteva dintre alimentele preferate de români în timpul sărbătorilor de iarnă. Problema nu stă neapărat în compoziția acestor alimente, ci în faptul că sunt consumate în exces, deoarece sunt delicioase. Excesul alimentar poate duce la simptome neplăcute, precum dureri abdominale, balonare, flatulență, diaree și chiar constipație. De asemenea, pot să apară grețuri și vărsături, dar și pirozis. Pirozisul se caracterizează prin arsuri la nivelul pieptului, situație provocată de întoarcerea sucului gastric la nivelul esofagului.

Un alt aspect important cu privire la mâncatul în exces îl constituie riscul crescut de îngrășare. Mâncărurile pentru sărbătorile de iarnă sunt bogate din punct de vedere caloric, astfel încât consumul acestora în mod exagerat poate duce la acumularea de kilograme în plus.

Gustările calorice pot fi înlocuite cu succes cu fructe sau legume

Acest sfat este valabil nu doar pentru perioada sărbătorilor, ci pentru toată viață. Chiar dacă sărbătorile de iarnă implică mâncăruri delicioase, oamenii trebuie să nu exagereze cu mâncărurile dulci sau pline de grăsimi. De asemenea, mâncărurile prăjite trebuie evitate, deoarece nu au beneficii pentru sănătate. Gustările calorice pot fi înlocuite cu succes cu fructe sau legume. Acestea vor oferi mult mai multe vitamine și minerale, dar vor acorda și o senzație de plenitudine mai prelungită. Dulciurile, precum turta dulce sau cozonacul, nu trebuie consumate în cantități excesive, deoarece pot ridica nivelurile glicemiei. Acestea trebuie consumate doar în cantități mici, astfel încât poftele să fie satisfăcute de sărbători.

Este ideal ca alcoolul să fie evitat

Vacanța de iarnă poate duce la un consum crescut de alimente, dar și de alcool. Chiar dacă vin sărbătorile, acesta nu este un motiv pentru că alcoolul să fie consumat în mod excesiv.
Acesta poate avea efecte negative asupra corpului, dar acestea pot fi resimțite și din punct de vedere social și psihologic. De exemplu, alcoolul poate duce la comportamente anormale, inclusiv agresivitate. Astfel, este ideal ca alcoolul să fie evitat, deoarece poate duce la ruinarea sărbătorilor de iarnă. În cazul în care nu se poate renunţa complet la alcool, consumarea băuturilor alcoolice slabe și în cantități mici este ideală.
Pe lângă toate aceste lucruri, alcoolul trebuie evitat complet de șoferi. Condusul sub influența băuturilor alcoolice, chiar și în cantități mici, poate ridica extrem de mult șansa de accident rutier.

Evitarea sedentarismului

Nu se recomandă ca vacanța să fie caracterizată de sedentarism, deoarece acesta poate avea o influență negativă asupra organismului. Plimbările rapide prin parc, urcatul scărilor și plimbatul câinelui reprezintă doar câteva activități prin care se poate realiza activitate fizică în mod diferit. De asemenea, mersul la cumpărături nu trebuie făcut cu mașina, ci pe jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS