5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe sărbători, atenție la alcool!

De sărbători, atenție la alcool!

Este cunoscut faptul că în perioada sărbătorilor crește consumul de băuturi alcoolice, iar descifrarea formulei de cantitate potrivită pentru a fi consumată intră brusc în lumina reflectoarelor. Prin cantitate potrivită se înțelege o cantitate de alcool care să nu ne afecteze sănătatea și care să ne permită să ne simțim bine atunci când consumăm alcool, dar și a doua zi.

Acoolul – consumat cu limite

Fiecare persoană reacționează diferit în urma băutului de alcool în funcție de mai mulți parametri, cum sunt înălțimea, greutatea, sexul, vârsta, condiția fizică și de când, cum și cât de repede este consumat alcoolul. Toate aceste variabile fac dificilă stabilirea unor reguli precise, însă exista cateva recomandari care conduc la un consum responsabil de alcool.

Limita zilnică de alcool recomandată este de 3 unități standard/zi la bărbați și 2 unități standard/zi la femei, cu o unitate standard conținând 8-13g de alcool pur.

Pandemia, cu măsurile de izolare și carantinare, a jucat un rol important într-o creștere a consumului de alcool în majoritatea țărilor.

În ideea gestionării numeroaselor excese din această perioadă a anului, accentul se pune adesea pe abundența alimentelor bogate. Fie că este vorba de acasă, de birou sau de întâlniri cu prietenii, sentimentul general este că se încurajează excesele. Și acest lucru se dovedește a fi adevărat nu doar pentru preparatele culinare, ci și pentru consumul de alcool.

Sănătatea fizică

Efectele consumului exagerat de alcool pot varia de la a simți un stimulent plăcut la o stare depresivă, cu pierderi de cunoștință, vărsături și intoxicații etilice. Alcoolul pare a juca un rol în ceea ce se cheamă „sindromul inimii de vacanță”, care este o creștere a atacurilor de cord în timpul perioadei vacanțelor, probabil din cauză că alcoolul duce la creșterea tensiunii arteriale și la puls neregulat.

Chiar și o creștere pe termen scurt a consumului de alcool poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv modificări ale controlului glicemiei (zahărului din sânge) și ale tensiunii arteriale.

Sistemul imunitar este și el slăbit de către alcool așa că este recomandat consumul responsabil de alcool, băutul de apă între băuturile alcoolice și oprirea consumului de băuturi alcoolice atunci când este atinsă limita fiecăruia pentru a evita efectele adverse.

Sănătatea ta emoțională

Din punct de vedere emoțional, contrar așteptărilor, sezonul sărbătorilor poate fi o perioadă dificilă pentru multe persoane. Alcoolul poate afecta raționamentul, reduce inhibițiile și poate influența starea de spirit, inducând o plajă largă de sentimente, de la bucurie la supărare sau chiar un amestec din cele două.

Pentru persoanele care au probleme cu consumul exagerat de alcool, perioada sărbătorilor este una plină de provocări, așa că trebuie să nu se lase pradă tentațiilor, iar gazdele ar fi recomandat să nu insiste cu servitul de alcool o dată ce sunt refuzate.

Concluzie

Băuturile alcoolice sunt asociate cu socializarea, recreerea, deconectarea, timp petrecut alături de prieteni, dar exista anumite situatii in care consumul excesiv de alcool poate reprezenta un pericol atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. Prin urmare, este recomandată evitarea exceselor și consumul responsabil de alcool.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS