6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInfecţionist Marina Lungu: În acest sezon, infecţiile pot fi mixte şi există risc de suprainfecţii bacteriene

Infecţionist Marina Lungu: În acest sezon, infecţiile pot fi mixte şi există risc de suprainfecţii bacteriene

După anii de restricţii impuse de pandemie, acest sezon rece este primul în care oamenii au renunţat la măşti, distanţare socială şi izolare, iar efectele se văd din plin. Infecţiile se pot suprapune, iar numeroase infecţii virale se complică prin suprainfecţii bacteriene. Specialiştii avertizează asupra unei posibile epidemii de gripă în România, în contextul în care noua tulpină Omicron începe să îngrijoreze medicii.

Agresivitatea virusurilor surprinde atât adulţii, dar mai ales copiii într-o formă vulnerabilă. Cei mici nu şi-au putut forma imunitatea de grup în anii precedenţi, pe fondul izolării, explică dr. Marina Alina Lungu, medic primar boli infecţioase în cadrul serviciilor de prevenţie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi membră a Asociaţiei de Prevenire a Infecţiilor din Statele Unite ale Americii.

Dr. Marina Alina Lungu a profesat şi în SUA, ţine legătura în continuare cu colegii săi de peste ocean şi participă frecvent la conferinţele din State. Din cele mai recente informaţii, spune aceasta, noua tulpină Omicron trebuie atent observată căci va deveni predominantă. Iar oamenii trebuie să se protejeze cu atenţie în acest sezon, căci pe lângă Covid ne confruntăm şi cu gripă şi cu alte virusuri care pot duce la infecţii mixte.

GdS: Infecţiile respiratorii au lovit din plin în acest an. Care este situaţia la Spitalul Judeţean?

Dr. Marina Alina Lungu: Avem un copil de trei ani în ATI, care a venit cu sepsis pulmonar, cu o pneumonie de lob mediu care a necesitat intubare, cu complicaţii respiratorii. Deocamdată nu a fost diagnosticat cu gripă.
La adulţi, sunt forme multe în special la pacienţii cu boli respiratorii cronice sau la pacienţii diabetici, cardiaci. Sunt pacienţi care se decompensează şi fac fenomene e suprainfecţie bacteriană sau acutizare de infecţii respiratorii.
Am un pacient tânăr pe care l-am testat de gripă, chiar astăzi am trimis testul la DSP. A venit pe neurologie, cu tulburări de deglutiţie, respiraţie, cu fenomene aparent neurologice. CT-ul a indicat modificări specifice bronhopneumoniei, este Covid negativ.

GdS: Există mai multe cazuri decât în perioadele similare din anii trecuţi sau anumite particularităţi ale infecţiilor din acest sezon?

M. A. L.: Întotdeauna în sezonul octombrie-aprilie este o circulaţie a virusurilor mult mai mare, asta se întâmplă de obicei în toate ţările cu climă continental-temperată. Problema este că în special copiii, în perioada în care a fost Covidul, au fost izolaţi, au mers foarte puţin în colectivitate şi automat nu au mai putut să îşi facă imunitatea de grup pe virusurile obişnuite, adenovirusuri, rinovirusuri. Acum circulă şi Covidul, circulă gripa în acest sezon, infecţiile pot fi inclusiv mixte, iar în acelaşi timp cu infecţiile virale există riscul de suprainfecţie bacteriană.

Apar foarte multe cazuri de fenomene respiratorii şi multe dintre ele necesită spitalizare, astfel că unităţile medicale vor fi supraaglomerate, serviciile de urgenţă la fel, apar probleme în farmacii… Este perioada după Sărbători, când ne-am întâlnit unii cu alţii, am scăpat de pandemie şi acesta este reversul medaliei. Din păcate, totul se răsfrânge acum.

GdS: Care sunt cele mai întâlnite simptome ale infecţiei cu Covid-19, s-au modificat în ultimele luni?

M. A. L.: Simptomele sunt similare celor unei rinofaringite mai zgomotoase, cu dureri în gât, febră, frison, dureri musculare, obstrucţie nazală. Nu mai predomină insuficienţa respiratorie, lipsa mirosului, lipsa gustului. Se manifestă ca orice viroză. Diferenţa este că este extrem de contagios. Chiar citeam ieri despre noua tulpină, o variantă a Omicronului pe care specialiştii din State cu care ţin legătura în continuare o consideră foarte periculoasă, spun că deja deţine peste 50% din tulpinile identificate în SUA şi că va înlocui Omicronul.

De fapt, teama medicilor de acest Covid acum vine din această modificare constantă. Odată cu trecerea de la o gazdă la alta, el face parte dintr-o familie de virusuri care se adaptează foarte rapid, şi se strecoară foarte repede dincolo de mecanismele de apărare. Persoanele vaccinate, persoanele care au făcut boala nu mai sunt imune pentru că este mereu o nouă tulpină care apare. Din fericire, pare să-şi fi pierdut din agresivitate, dar nu avem de unde să ştim încotro va evolua şi acesta este, de fapt, pericolul.

GdS: Ce recomandări aveţi pentru pacienţi în contextul acestui val de infecţii?

M. A. L.: Pe cât posibil, pacienţii trebuie să se autoizoleze, iar dacă sunt nevoiţi să iasă în colectivitate şi starea clinică le permite, este bine să îi protejeze pe cei din jur purtând o mască şi spălându-se cât mai des pe mâini. Să atingă cât mai puţin obiectele care pot fi atinse de alţii. Plus tratament simptomatic.

În cazul copiilor foarte mici, care pot oricând evolua rapid defavorabil, este bine să fie văzuţi de medicul de familie. Copiii şi adulţii cu astm bronşic, diabet, boli cronice renale, cardiace, la fel. Şi este foarte indicat să se vaccineze antigripal. În 14 zile, vaccinul îşi dobândeşte efectul maxim. Sezonul de gripă nu este terminat, dimpotrivă. Epidemiologii spun că abia începe şi că vârful va fi atins cam la mijlocul lui februarie, astfel că ar fi timp suficient dacă oamenii s-ar vaccina, să capete imunitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS