2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnul de tranziție post-Covid la Spitalul Filantropia din Craiova, între provocări și realizări

Anul de tranziție post-Covid la Spitalul Filantropia din Craiova, între provocări și realizări

Anul 2022 a fost un an de tranziție pentru unitățile medicale, care au revenit, treptat, la activitatea dinaintea pandemiei, după o serie de restricții dure, care au ținut secții închise sau doar parțial funcționale. Cum a fost anul precedent pentru Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”? Am întrebat conducerea unității medicale care au fost cele mai importante borne din 2022. 53569 de pacienți au primit asistență medicală aici în intervalul ianuarie-decembrie 2022, iar maternitatea spitalului a înregistrat 2238 de nașteri.

Dacă a existat un lucru bun pe care l-a adus pandemia pe plan sanitar, acela este că a forțat spitalele să își ridice standardele și să depună proiecte pentru echipamente și aparatură medicală. La fel ca Spitalul de Infecțioase și Spitalul Județean de Urgență, și Filantropia a solicitat finanțare în acest sens. Cei peste 3 milioane de euro primiți au fost investiți în aparatură pentru laboratorul de analize medicale, testări PCR, dar și pentru echipamente importante pentru pacienți, precum CT, mamograf, aparate de radiologie fixe și mobile sau ecografe.

Provocarea reîntoarcerii la „normal”

„Provocarea principală a anului 2022 a fost repoziționarea Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova din ”spital suport Covid 19” în a doua unitate medicală din județul Dolj (după Spitalul Județean de Urgență Craiova, ca număr de paturi) în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale pentru o paletă largă de patologii în secțiile clinice ale spitalului. Această provocare a însemnat, pe de o parte, remodelarea circuitelor funcționale în toate locațiile spitalului în vederea internării pacienților cu afecțiuni acute și cronice care se adresează unității noastre medicale cu păstrarea concomitentă a capacității rapide de răspuns la o situație epidemiologică de risc care putea să survină în orice moment și, pe de altă parte, redimensionarea volumului și a diversității medicamentelor și materialelor sanitare necesare asigurării calității actului medical pentru acești pacienți”, a declarat pentru GdS Liviu Radu, managerul Filantropia.

Aparatură medicală nouă

Spitalul Filantropia a fost dotat în 2022 cu aparatură și din fonduri proprii și bani de la bugetul local, în valoare de circa 6 milioane de lei, astfel că pacienții din regiune vor beneficia de investigații și tratamente îmbunătățite de acum înainte, a precizat managerul Liviu Radu.

„Printre noile dotări se numără ecografe, un aparat epurare extracorporeală, sistem intubație dificilă și aparat pentru realizarea hipotermiei, sistem de ventilație cu filtre hepa pentru ATI, monitoare funcții vitale, electrocardiografe, nebulizatoare, console medicale si aparat radiologie mobil pentru neonatologie, fotolii medicale multifuncționale, defibrilatoare și altele”, a transmis directorul.

Spitalul a fost nevoit să gestioneze sincopele în aprovizionarea cu medicamente

Una dintre dificultățile cu care s-a confruntat conducerea spitalului pe parcursul anului 2022, a fost existența unor sincope în ceea ce privește existența pe piață (sau existența în cantități insuficiente) a unor medicamente. „Găsirea de soluții ca aceste produse să nu lipsească din farmacia unității a reprezentat o altă provocare, soluționată astfel încât s-a putut realiza, chiar și în aceste condiții, tratarea eficientă și de calitate a pacienților noștri”, a menționat managerul.

Procesul de tranziție post-pandemică a necesitat și reluarea, în condiții normale de lucru, a unor activități profund alterate de pandemia Covid 19, mai adaugă directorul, precum reluarea servirii mesei pacienților în oficiile și sălile de luat masa ale spitalului (bucătăria a fost igienizată și dotată), față de servirea mesei în saloane, cu veselă de unică folosință în condiții pandemice, dar și reluarea efectuării de examene clinice și paraclinice complexe pentru alte patologii decât SARS-CoV-2.

Pacienții adulți au acces la un ambulatoriu renovat și la servicii de imagistică

Obiective de importanță majoră pentru pacienți au fost reabilitarea clădirii de pe Nicolae Titulescu, unde va funcționa centrul de imagistică medicală, și reabilitarea și dotarea ambulatoriului pentru adulți. Un alt proiect a adus neonatologiei dotări importante, de 1 milion de lei, pentru ca nou-născuții cu probleme să primească cea mai bună șansă la tratament, iar maternitatea dispune acum de cele necesare pentru a solicita încadrarea în maternitate de gradul III.

Blocarea angajărilor, o altă problemă

Ordonanța 80/2022 a venit cu alte provocări pentru spitale, inclusiv pentru Filantropia. În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022 s-au suspendat angajările, ceea ce a condus la situații dificile o pentru Spitalul Clinic Municipal Craiova, „ca de altfel pentru întreg sistemul bugetar” – precizează managerul – „pentru că a dus la imposibilitatea ocupării unor posturi vacantate prin pensionări, de exemplu. În vederea desfășurării în condiții normale a activității medicale, a fost necesar, în această situație, un efort suplimentar al personalului Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova”.

Spitalul Filantropia vrea echipamente pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Managerul spitalului spune că standardele unității vor crește și în viitor, în urma implementării a noi proiecte. Anul trecut a fost deja semnat un contract de finanțare pentru reabilitarea și extinderea instalației electrice, ventilarea și tratarea aerului și un sistem de alarmă incendii în cazul depășirii concentrației maxime de oxigen. Alte două proiecte depuse așteaptă răspuns. Unul dintre ele are ca scop dotarea cabinetelor din ambulatorii și înființarea de noi specialități, iar celălalt – dotarea cu echipamente și materiale care să reducă riscul de infecții nosocomiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS