8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe poate ascunde durerea în piept şi când este o situaţie de urgenţă

Ce poate ascunde durerea în piept şi când este o situaţie de urgenţă

Durerea în piept apărută brusc nu trebuie neglijată. Ea poate fi semnul unei afecţiuni cardiace care necesită asistenţă medicală de urgenţă sau semnul că este timpul să mergi la un consult cardiologic. Când anume trebuie să ne prezentăm de urgență la medic şi care sunt cauzele posibile ale durerii în piept? Răspund specialiştii Centrului Medical Speranţa, clinica din Craiova dotată cu cel mai performant ecocardiograf 4D.

Când mergem de urgență la medic

“Când ne confruntăm cu o durere centrală în piept sau disconfort care nu dispare, trebuie să mergem de urgenţă la medic. Disconfortul se poate simți ca presiune, constrângere sau strângere. Durerea care iradiază pe brațul stâng sau pe ambele brațe sau spre gât, maxilar, spate sau stomac sunt, de asemenea, semnale de alarmă. La fel şi leșinul sau sincopa, convulsiile, dificultățile de respirație, bătăi scăzute sau rapide ale inimii, cianozarea (albăstrirea) mâinilor și a buzelor, durerile în piept asociate cu greață, transpirații sau tuse cu sânge”, transmite medicul cardiolog Adrian Coandă, specialist la Clinica Speranţa.

Dr. Adrian Coandă, medic cardiolog la Speranța

În aceste cazuri durerea toracală poate fi semnul unui atac de cord, iar cu cât o persoană poate ajunge mai repede la urgență, cu atât mai rapid poate începe tratamentul. Obținerea unui tratament prompt crește șansele unei persoane de supraviețuire și reduce potențial severitatea leziunilor inimii, adaugă medicul.

Disecția aortică și un anevrismul aortic sever sunt alte urgențe care necesită ajutor medical imediat. Durerea în piept bruscă şi intensă mai poate apărea şi în cazul disecţiei aortei coronare, o altă afecţiune serioasă.

Alte potenţiale cauze ale durerii în piept

Durerea în piept poate fi şi un simptom care trădează alte afecţiuni cardiace. Una dintre acestea este miocardita – inflamaţia muşchiului inimii. Manifestările pot fi similare cu un atac de cord.

Şi pericardita, care presupune inflamaţia sacului inimii, poate fi o cauză. În această situaţie, durerea poate fi mai mare atunci când o persoană inspiră sau este întinsă, dar se ameliorează atunci când se ridică sau se aplecă în față.
Atât pericardita, cât şi miocardita pot fi produse de o infecţie virală, dar pot avea şi altă cauză.

Angina pectorală este o altă potenţială cauză a durerii în piept. “Angina este resimţită de pacienţi ca o strângere sau presiune pe piept şi apare când sângele care ajunge la inimă nu este suficient. Durerea se poate simţi şi în umăr, spate, gât, mâini sau maxilar. De asemenea, angina poate fi anunţată şi ca o indigestie şi poate fi un simptom al bolii coronariene”, transmite dr. Radu Popa, cardiolog la Centrul Speranţa.

Pacientul trebuie să meargă la consult pentru tratament

Acesta adaugă că lista potenţialelor afecţiuni nu se rezumă la cele enumerate mai sus. Prolapsul de valvă mitrală sau cardiomiopatia hipertrofică pot fi şi ele amintite aici.

“Dacă simptomele indică o situaţie de urgenţă, atunci trebuie să căutăm imediat ajutor medical. În celelalte cazuri, cel mai important este ca pacientul să meargă la consult pentru ca specialistul să poate depista problema şi să îi prescrie tratamentul adecvat”, specifică medicul cardiolog.

La Centrul Medical Speranţa, ecograful ultraperformant permite o diagnosticare precisă, care îi oferă pacientului şansa celui mai potrivit tratament.
Clinica se află pe strada Înfrăţirii, nr 16, iar programări se pot face la numărul 0771 493 887.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS