2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedic: Apneea în somn apare din ce în ce mai mult la tineri şi poate deregla întregul organism

Medic: Apneea în somn apare din ce în ce mai mult la tineri şi poate deregla întregul organism

Sindromul de apnee în somn este cea mai frecventă tulburare de somn, manifestându-se prin pauze sau limitări ale respirației care supun constant organismul uman la hipoxie și hipercapnie, adică la concentrații sanguine scăzute în oxigen și concentrații crescute de dioxid de carbon, în fiecare noapte, timp de câteva ore). Apneea duce, astfel, la tulburări care afectează întregul organism, atrage atenţia Lucia Florescu, medic pneumolog cu competenţă în somnologie. Din acest motiv, diagnosticarea SASO este un pas important pentru reechilibrul metabolic.

SASO poate perturba funcţia tuturor organelor

“SASO se manifestă clinic prin somn agitat, noedihnitor, sforăit, treziri bruște și repetate nocturne, palpitații, nicturie (urinări frecvente noaptea), treziri cu dureri în piept, oboseală şi/sau somnolenţă diurnă, tulburări de atenţie/concentrare, cefalee matinală, modificarea libidoului, tulburări de dispoziție-apatie, tendințe depresive cvasipermanent”, precizează dr. Florescu.

Apneea în somn conduce la perturbarea funcției tuturor organelor prin oxigenarea insuficientă și excesul de dioxid de carbon, ce nu mai poate fi eliminat suficient, crescând astfel concentrația sanguină.

“Iar aceste perturbări favorizează în timp afecțiunile cardiovasculare, neurologice, cu risc mare de hipertensiune arterială, infarct miocardic acut, insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm cardiac, accidente vasculare. Aşa se pot produce, de fapt, acele „decese subite în somn”!”, atenţionează medicul.

Tulburările metabolice, asociate frecvent cu apneea în somn

De asemenea, adaugă pneumologul, SASO se asociază frecvent și cu tulburări metabolice: diabet zaharat, rezistenţa crescută la insulina, dislipidemii, hiperuricemie, cu boala de reflux gastro-esofagian.

“Din păcate, aproape jumătate dintre acești pacienți au forme moderate sau severe ale acestor patologii”, specifică dr. Lucia Florescu.

Cum se ajunge la diagnosticarea SASO

Investigațiile pentru diagnosticul patologiei somnului sunt poligrafia cardio-respiratorie nocturnă şi polisomnografia, precum și investigații adițional, pentru patologii mai complexe.

Diagnosticul celei mai des întâlnite tulburări, SASO, se stabilește în urma efectuării unei poligrafii cardio-respiratorii nocturne, explică medicul.

Pacientul doarme cu un aparat minuscul, ușor de purtat, foarte bine tolerat, care monitorizează câțiva parametrii esenţiali: saturația în oxigen, pulsul periferic, fluxul de aer, mișcările toracelui şi/sau abdomenului, sforăitul, precum și o serie de parametri adiţionali, precum poziția pacientului.

“În funcție de ceea ce medicul specializat citește și validează manual pe traseul descarcăt al acestei înregistrări, în continuare se face o „titrare poligrafică”, cu un aparat CPAP. Acesta livrează presiune continuă pozitivă în căile respiratorii pentru a le menține deschise și a anula practic pauzele respiratorii =apnei”, spune dr. Florescu.

Cu aceste două investigații, medicul somnolog stabilește terapia ulterioară.

Terapia trebuie completată şi de schimbarea stilului de viaţă

Medicul semnalează totuşi că apneea în somn este favorizată și de diverse patologii în sfera ORL , precum deviație de sept nazal, hipertrofie de cornete nazale etc., particularități constituționale (de exemplu, un gât scurt sau mult lărgit), precum și – în aproape 50% din cazuri – de obezitate.

“De aceea, terapia CPAP trebuie completată şi de o reechilibrare cardio-metabolică (scădere ponderală, exercițiu fizic şi nu numai), precum și corectarea problemelor din sfera ORL. Dar ţin să menţionez că în ultimii 5 ani am întâlnit SASO şi la pacienții tineri și cu greutate normală, nu numai la profilul clasic, ca până acum. Diferitele particularități din sfera ORL, constituționale, un stil de viaţă stresant, odihna insuficientă, dieta necorespunzătoare, consumul excesiv de tutun, alcool sau mese neregulate / abundente doar o dată pe zi, sunt factori care favorizează SASO. Ar trebui să fim mai atenţi la stilul nostru de viaţă. După cum vedem, apneea în somn ar trebui tratată prin prisma consecințelor asupra întregului organism, favorizând și întreținând, chiar agravând diverse afecțiuni cu risc vital”, conchide somnologul Lucia Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS