12.3 C
Craiova
luni, 4 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRețelele sociale au impact negativ asupra fericirii şi imaginii de sine

Rețelele sociale au impact negativ asupra fericirii şi imaginii de sine

Tehnologie. Viteză. Rețele de socializare. Toate acestea sunt interconectate, iar tranziția între viața reală și socializarea virtuală s-a făcut într-un ritm accelerat. Pandemia de COVID-19 și măsurile de distanțare socială au propulsat comunicarea prin intermediul rețelelor sociale sau aplicațiilor de comunicare. Revenind la viața fără măsuri de distanțare impuse, multe persoane continuă să prefere comunicarea în spațiul virtual întâlnirilor față în față și chiar comunicării telefonice. Aceste schimbări pot avea un impact important asupra stilului nostru de viață și, mai mult, asupra sănătății noastre mintale.

Deși pentru mulți dintre noi deconectarea măcar de la una dintre rețelele sociale pe care le utilizăm de mai multe ori pare greu de realizat sau efectiv nu vedem importanța acestei acțiuni, o scurtă pauză poate oferi o perspectivă nouă, mai ales că există momente când avantajele conexiunii online sunt depășite de presiunea resimțită în încercarea de a găsi echilibrul între nevoia de fi mereu la curent cu ceea ce se întâmplă și necesitatea petrecerii de timp la distanță de “ecrane”.

Rețelele de socializare – periculoase?

De multe ori , reţelele de socializare online generează un impact asupra sănătății noastre mintale. Chiar dacă fenomenul este destul de nou, există deja studii și sondaje de opinie în această direcție și o parte dintre ele nu au rezultate prea îmbucurătoare.

Un studiu restrâns din 2018 a descoperit o posibilă legătură directă între scăderea utilizării rețelelor sociale și îmbunătățirea simptomelor depresiei.

Un sondaj din 2021 realizat în SUA pe un eșantion de 1500 de persoane a arătat că 86% dintre acestea consideră că rețelele de socializare au un impact negativ direct asupra fericirii și imaginii lor de sine. Între 79 și 83% dintre respondenți au raportat efecte negative asupra anxietății, singurătății și depresiei.

Cum să nu fim tentați de telefon?

Sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a nu fi atrași să punem mână pe telefon când avem parte de o scurtă pauză.

Opțiunile pe care le avem la dispoziție depind de preferințele fiecăruia, dar în principiu, putem face o scurtă plimbare, chiar dacă este doar în jurul blocului sau în curtea casei. Putem să creăm un mediu plăcut și în casă, folosindu-ne de lumânări sau bețisoare parfumate și să reflectăm la ce s-a întâmplat sau la ce acțiuni urmează să desfășurăm.

Cititul unei cărți, lucrul manual sub forma micilor proiecte pentru casă sau chiar cărțile de colorat pentru adulți sunt alte activități care ne pot ajuta să ne petrecem plăcut timpul. Joaca împreună cu animalul de companie, gătitul sau consumatul unei băuturi non-alcoolice calde poate crea un moment foarte plăcut, fără ajutorul telefonului și al rețelelor sociale.
Putem suna un prieten sau un membru al familiei sau chiar să îi invităm la cină. Mersul la concerte, lecțiile de dans, excursiile, grădinăritul sau jocurile de societate sunt activități captivante și cu beneficii multiple pentru sănătatea noastră mintală.

În concluzie, o pauză de la utilizarea intensivă a rețelelor de socializare și implicarea activă în socializarea față în față sau dedicării timpului altor activități plăcute poate fi începutul unor obiceiuri sănătoase pentru sănătate.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS