Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a stabilit noile reguli de vizitare pentru aparţinătorii pacienţilor internaţi în unitatea medicală şi a implementat o procedură nouă, astel încât rudele pacienţilor să poată afla mai uşor informaţii despre starea acestora.
Pentru a îmbunătăţi comunicarea cu aparţinătorii, conducerea SCJU Craiova a decis să stabilească un interval orar în care aparţinătorii să poată telefona zilnic pentru a obţine informaţii medicale despre pacienţi.
„Pacientul are dreptul să opteze pentru o persoană căreia să i se transmită informaţii medicale, iar acesteia i se va trimite, pe numărul de telefon precizat în foaia pacientului, un mesaj care anunţă internarea acestuia pe secţia X şi conţine un cod de identificare. În intervalul orar 12:00-14:00, aparţinătorii pot suna la numărul de telefon folosit pentru transmiterea acestui mesaj pentru a obţine informaţii despre starea pacientului. Ei trebuie să precizeze codul pacientului. Apelurile sunt înregistrate în vederea îmbunătăţirii comunicării cu pacienţii”, a explicat pentru GdS managerul Eugen Georgescu.
Programul şi regulile de vizitare
Accesul în spital se face în intervalul orar 12:00-14:00 sau 17:00 – 19:00, iar sâmbăta şi duminica, în intervalul 11:00-17:00. Pentru secţiile ATI, programul este de luni până vineri, în perioada 11:00 – 12:00 şi 17:00 – 18:00, iar sâmbpta, duminica și în zilele libere legale, în perioada 13:00 – 14:00 și 17:00 – 18:00.
Aparţinătorii pacienţilor primesc halate de unică folosinţă şi măşti de protecţie. Echipamentul de protecție va fi asigurat în mod gratuit de către spital. Durata vizitei este limitată la 30 de minute şi este strict interzis vizitatorilor ca pe perioada vizitei să filmeze sau să fotografieze în incinta spitalului, menţionează reprezentanţii unităţii medicale.
Se permite accesul unui vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând. În saloanele cu un număr de 4-6 paturi, pot fi vizitați maximum doi pacienți în același timp. În saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, pot fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.
Nu se permite accesul în salon în timpul manevrelor medicale
Accesul vizitatorilor într-un salon în cursul intervalelor orare zilnice aprobate poate fi suspendat pe durata efectuării oricăror manevre, tehnici sau tratamente care necesită prezența unui medic și a cel puțin unei asistente medicale. În aceste cazuri, intervalele orare zilnice de vizită vor fi prelungite astfel încât să se asigure accesul tuturor vizitatorilor.
„La saloanele ATI, se permite accesul cu acordul medicului, iar aparţinătorul poate rămâne lângă pacient în cazurile în care pacientul se află în ultima fază cu excepţia cazurilor în care este nevoie de manevre pentru pacienţii din salon, caz în care aparţinătorul este rugat să iasă afară”, precizează managerul.
Regulile de vizitare pentru secţia ATI
La saloanele cu cel mult 4 paturi, este permis accesul pentru 1 vizitator/pacient/intervalul orar de vizită, pacienții putând fi vizitați doar pe rând. La saloanele cu peste 4 paturi este permis accesul pentru 1 vizitator/pacient/intervalul orar de vizită, putând fi vizitați maximum 2 pacienți în același timp. Durata vizitei este de maximum 10 minute, cu posibilitatea de prelungire, cu acordul medicului ATI. Pe toată durata vizitei, persoana vizitatoare va fi însoțită de personal al secției/ compartimentului.
Contactul fizic cu pacientul este permis numai cu acordul și sub supravegherea asistentei medicale sau medicului ATI și trebuie să fie scurt și după o prealabilă dezinfecție suplimentară a mâinilor vizitatorului.
Asigurarea de îngrijiri de catre aparţinători, manevrarea sau operarea aparaturii medicale, indiferent de pregătirea profesională a aparţinătorilor, studierea documentelor medicale sunt strict interzise.
Vizitatorii trebuie să completeze o declaraţie
Accesul vizitatorilor în Spitalul Judeţean Craiova se face prin nodul central de la etajul 1. Toti vizitatorii trebuie să completeze o declaraţie privind starea de sănătate în dublu exemplar, disponibilă mai jos, apoi vor primi echipament de protecţie. Un exemplar va rămâne la agentul de pază , iar al doilea exemplar va fi păstrat de către vizitator pentru a fi arătat în secţie.