0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInterviu cu medicul stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie Ionuț Leahu: ”Trebuie să faci lucrurile să pară simple pentru pacient, indiferent cât de complicate sunt”

Interviu cu medicul stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie Ionuț Leahu: ”Trebuie să faci lucrurile să pară simple pentru pacient, indiferent cât de complicate sunt”

Dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie a reuşit, pe parcursul a 12 ani, să pună bazele celei mai extinse reţele de clinici stomatologice din România. De un an şi câteva luni, Craiova se numără printre oraşele în care pacienţii au şansa de a primi cea mai bună îngrijire, fie că este vorba despre salvarea dinţilor, fie că este vorba de implanturi dentare care să le redea zâmbetul.

Dr. Ionuţ Leahu a explicat, într-un interviu, ce face diferit echipa de 175 de specialişti reuniţi sub umbrela Clinicilor Dentare Dr. Leahu şi de ce este important ca medicul stomatolog să rămână în viaţa pacientului său chiar şi după ce i-a rezolvat problemele dentare.

Ce este diferit la viziunea din spatele rețelei de Clinici dentare Dr. Leahu?

Dr. Ionuț Leahu: Ce este diferit este că, activând acum în toată ţara şi având cea mai extinsă reţea de clinici stomatologice din România cu, implicit, cea mai mare cazuistică, şi având această perspectivă naţională asupra dinţilor românilor, am tras nişte concluzii destul de clare după cei 12 ani de activitate.

Cea mai importantă dintre ele este că la stomatolog eşti pacient toată viaţa, de la primul dinte.

De aceea aveți și cabinet special pentru copii?

Dr. Ionuț Leahu: Da, tocmai de aceea noi tratăm și copii. Sigur că, de regulă, prima vizită la medicul stomatolog, la primul dinte sau în primul an de viaţă, este mai importantă pentru părinţi decât pentru copii, dar pot exista chiar şi la această vârstă fragedă probleme care, dacă nu sunt corectate, au impact asupra alimentaţiei copilului. De exemplu, frenul lingual, care trebuie soluţionat în primele zile de viaţă. Sau sunt copii care se nasc cu un dinte şi iarăşi este o problemă pentru că nu se pot alimenta corect.

Apoi, avem capacitatea ca echipă să preluăm acest copil şi să îl conducem în viaţa sa stomatologică.

În privința pacienților adulți, cum stau lucrurile?

Dr. Ionuț Leahu: Adulţii nu au primit genul acesta de îngrijire. Iar pentru ei este important ca atunci când vin la medicul stomatolog să aibă siguranţa că primesc, din prima, un plan de tratament complet, care începe cu un diagnostic complet şi că luăm în calcul şi starea generală de sănătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care ajungem să devenim, într-un fel, medici de familie, nu doar de dinţi.

Care este principalul obiectiv al echipei medicale din Clinicile Dentare Dr. Leahu în ceea ce privește pacienții care vă trec pragul?

Dr. Ionuț Leahu: Proporţia este următoarea, la noi: avem cam 150 de medici care salvează dinţi şi avem 15 medici care scot şi înlocuiesc dinţi. Clar, focusul nostru este pe a trata dinţii şi, în orice plan de tratament, prima întâlnire este cu medici care salvează dinţi, pentru a vedea ce mai putem păstra. Abia apoi intervine echipa de implantologie-chirurgie pentru a ajuta acolo unde lipsesc dinţii.

În România, din păcate, sunt foarte mulţi pacienţi pe care nu îi mai putem ajuta doar cu echipa de salvat dinţi pentru că totul este pierdut acolo. Şi specific pentru Craiova şi Oltenia, vedem multe cazuri foarte complicate, sunt pacienţi care au căutat soluţii timp de 10 ani, sunt pacienţi care au primit soluţii, dar din păcate nu s-a mers până la capăt cu acele soluţii şi lucrurile eşuează. Mie îmi place să spun, atunci când întâlnim un caz mai complicat: ”Ne-am pregătit 12 ani şi am tratat mii de pacienţi ca să putem astăzi să îţi rezolvăm şi ţie problema.”

Şi încă un fenomen pe care l-am remarcat la nivel naţional este cel al pacienţilor care au început un tratament, iar lucrurile s-au complicat şi, la un moment dat, li s-a spus că nu se mai poate face nimic. Şi atunci sunt pacienţi care au trecut prin intervenţii, care sunt pe tratament de 3 ani de zile şi sunt fără dinţi în gură… Medicul trebuie să facă faţă şi complicaţiilor, atunci când ele apar, iar noi facem asta.

Veniți periodic în Craiova pentru intervenții, la ce să se aștepte pacienții programați pentru operație?

Dr. Ionuț Leahu: Avem capacitatea să tratăm orice fel de caz, echipele care fac asta, inclusiv aici local, în Craiova, sunt perfect adaptate. Simt că facem lucrurile diferit pentru că reuşim să rezolvăm cazul într-o singură intervenţie chirurgicală, în care suntem ajutaţi şi de medic anestezist, pentru că suntem avizaţi pentru terapie intensivă şi aici, la clinica din Craiova. Şi atunci, astăzi pacientul intră în operaţie, iar a doua zi, dacă nu chiar în aceeaşi, primeşte instrucţiunile provizorii, primeşte dinţi ficşi şi, desigur, trebuie să aibă grijă în perioada de vindecare, să mănânce supe şi piureuri, dar este un pacient rezolvat. Şi ne asumăm o responsabilitate faţă de pacient, aceea de a rămâne alături de el. Pentru că am văzut în toată ţara cazuri de pacienţi care au fost trataţi bine, dar, la un moment dat, medicul a dispărut. Adică avem, în România, pacienţi “orfani” de stomatolog.

Ați reușit să vă formați echipe solide în clinicile deschise în țară. Cum pregătiți medicii pentru a se adapta filosofiei dr. Leahu?

Dr. Ionuț Leahu: Ne concentrăm mult pe pregătirea viitoarelor generaţii şi, pe lângă echipa de 175 de medici , mai avem aproximativ 40 de medici în pregătire cam tot timpul. Am obţinut și un aviz din partea Ministerului Sănătăţii pentru a putea fi implicaţi inclusiv în pregătirea viitorilor specialişti. Astfel, avem o colaborare cu o Universitate din Bucureşti, aşa încât ajutăm la pregătirea viitorilor medici specialişti, mai ales pe partea clinică, pentru a le arăta cum să rezolve efectiv cazuri.

Există, în continuare, o teamă a oamenilor legată de mersul la stomatolog. Cum o gestionați?

Dr. Ionuț Leahu: Simţim cât de stresantă este această poveste cu mersul la stomatolog pentru pacienţi, pentru că nu au reuşit să găsească un loc unde să se poată relaxa. Şi atunci ne propunem şi avem abilitatea să facem lucrurile să pară simple, indiferent cât de complicat este. Şi aşa trebuie să fie. Toată complexitatea şi grija face parte din jobul nostru, noi ni le asumăm. Pentru pacient trebuie să fie simplu. Primeşte o listă, un buget şi atât timp cât este prezent, el trebuie să știe că îl putem trata. Nu are sens să îi spun unui pacient cu probleme serioase cât de mult vom munci eu și colegii mei chirurgi în timpul intervenţiei pentru a-i rezolva cazul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS