-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDetoxifierea – o amăgire?

Detoxifierea – o amăgire?

Deoarece din ce în ce mai mulți oameni își doresc să aibă un stil de viață sănătos, dietele și produsele pentru detoxifiere au atins un nivel de popularitate mai ridcat ca niciodată. Produsele de acest tip pretind că pot elimina toxinele din organism și astfel ne pot îmbunătăți starea generală de sănătate.

Ce toxine sunt eliminate?

Dietele pentru detoxifiere identifică rareori toxinele specifice pe care doresc să le elimine. De fapt, există puține dovezi că produsele comercializate ca fiind pentru detoxifiere elimină toxinele din organism, indiferent că este vorba despre sucuri, plasturi pentru tălpi, ceaiuri sau suplimente alimentare. Studiile efectuate au fost realizate pe un număr extrem de restrâns de persoane sau au avut alte limitări, motiv pentru care nu pot fi luate în considerare.

Deoarece nu se cunoaște cu exactitate la ce se referă produsele pentru detoxifiere când folosesc generic termenul de toxine, mecanismul de acțiune și efectul acestor produse nu poate fi măsurat. În 2009, un grup de cercetători britanici au întrebat 15 din cei mai cunoscuți producători de produse pentru detoxifiere ce dovezi au pentru afirmațiile referitoare la purificarea organismului ca urmare a utilizării lor.

Nici măcar un singur producător nu a putut defini în ce constă procesul detoxifierii generat de către produsele lor și nu au putut specifica nici toxinele pe care vor să le facă să dispară. Probabil acesta este și motivul pentru care cei care promovează aceste diete pentru detoxifere sau produse despre care susțin că fac detoxifierea organismului vorbesc permanent despre eliminarea toxinelor la modul general și nu le numesc cu exactitate.

Sistemul perfect pentru detoxifiere

Organismul uman deține un sistem propriu pentru detoxifiere, bazat pe mai multe organe și sisteme, toate lucrând continuu la epurarea substanțelor nefolositoarea sau toxice.

Pielea oferă corpului o barieră împotriva substanțelor nocive, de la bacterii și viruși până la metale grele și toxine. Firele de păr din interiorul nărilor captează murdăria și alte particule mari pe care inhalăm, iar particulele mai mici care ajung la plămâni sunt expulzate din căile respiratorii prin mucus.

Intestinele acționează prin intermediul ganglionilor limfatici, distrugând paraziții și alte substanțe străine înainte ca nutrienții să fie absorbiți în sânge.

Ficatul este considerat a fi principalul filtru al organismului deoarece nu numai că metabolizează substanțele, dar și neutralizează metalele dăunătoare precum plumbul și mercurul, pregătind astfel eliminarea lor din organism. În plus, celulele hepatice produc enzime care reglează metabolismul medicamentelor și sunt o parte importantă a apărării organismului împotriva substanțelor chimice dăunătoare și a altor toxine.

Rinichii acționează precum un filtru, curățând sângele de toxine într-un ritm accelerat, cei doi rinichi filtrând împreună 200 de litri de lichid la fiecare 24 de ore.

Concluzie

O alimentație sănătoasă, un aport adecvat de lichide, exerciții fizice regulate, suficient somn și realizara controalelor medicale periodice recomandate ar trebui să fie suficiente pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Detoxifierea prin diverse diete sau suplimente alimentare nu este necesară, dar dacă vă gândiți să urmați totuși un astfel de procedeu, discutați mai întâi cu medicul de familie.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS