-1.9 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateJumătate din mamele cu vârste până în 14 ani sunt din România. DSP desfășoară o campanie de informare pentru sănătatea reproducerii

Jumătate din mamele cu vârste până în 14 ani sunt din România. DSP desfășoară o campanie de informare pentru sănătatea reproducerii

România se află de ani buni în fruntea țărilor din Uniunea Europeană după numărul mamelor minore. Lipsa educației sexuale adecvate și a programelor ample de planificare familială, coroborate cu conservatorismul unei mari părți a populației continuă să facă victime în rândul adolescentelor din țara noastră. În lipsa educației, a dialogului deschis, a unor programe școlare de educație sexuală, tinere de numai 15 sau 16 ani ajung, peste noapte, să se transforme din copii în mame de copii.

UE: Jumătate din copiii născuți de mame de 10-14 ani provin din România

44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România. Unul din doi copii născuți de mame de 10-14 ani din UE este din România.

Unul din cinci copii născuți de mame cu vârste între 15-19 ani din UE se regăsește tot în România.

În acest context sumbru, Ministerul Sănătăţii desfășoară pe parcursul întregii luni februarie, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică și Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, o campanie pentru sănătatea reproducerii.

„În mediul rural asistenții comunitari lucrează deja după un manual în cadrul unui proiect care are o componentă pe sănătatea reproducerii. Au fost cartografiate zonele cu femei vulnerabile și aici vor exista acțiuni de consiliere individuală acasă și întâlniri cu specialiști pentru informare directă”, a declarat pentru GdS dr. Narciza Dinică, din cadrul DSP Dolj. „Dar despre acest proiect vom reveni cu mai multe detalii în viitorul apropiat.”

În Dolj, DSP desfășoară campania din această lună în parteneriat cu autoritaţile publice locale care au în subordine  cabinetele de planificare familială. maternitățile, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, medicii școlari, cu cabinetele de medicină de familie, ambulatoriile de specialitate, cu Inspectoratul Școlar, Societatea Română de Cruce Roșie -Filiala Dolj   și Europrotect.

Dreptul la informare și alegere

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

„Este o campanie pe care o desfășurăm de mai mulți ani, materialele informative sunt transmise sub formă electronică către partenerii noștri, postere, pliante adaptate pentru grupul țintă – pe de o parte, avem tinerii adolescenți și aici informația este legată de creșterea accesului către serviciile de planificare familială în scopul prevenirii sarcinilor nedorite pentru că în România există încă o problemă cu nașterile la fetițe foarte tinere. De cealaltă parte, vorbim despre prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Al doilea grup este reprezentat de femeile care își doresc să devină mămici, pentru încurajarea acestora să acceseze serviciile de planificare familială în momentul în care sunt pregătite, după o vizită la medic și evaluarea stării de sănătate”, transmite medicul Narciza Dinică, din cadrul DSP Dolj.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală, transmit reprezentanții DSP Dolj.

Riscurile unei sarcini precoce

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt, atrag atenția specialiștii.

„În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură”, transmite DSP Dolj.

La problemele de sănătate se adaugă și efectele sociale și economice. Mamele minore abandonează școala, se confruntă cu dificultăți în creșterea copilului, probleme de adaptare socială sau probleme economice.

Familia și comunitatea ar trebui să fie un punct de sprijin

Campania de informare desfășurată în luna februarie are rolul de a pune pe tapet principalele probleme aduse de debutul vieții sexuale la vârste fragede, de lipsa educației cu privire la metodele contraceptive și prevenția bolilor cu transmitere sexuale.

„Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil”, mai adaugă specialiștii DSP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS