Cercetătorii au descoperit că muzica are numeroase beneficii pentru sănătate în general, de la ameliorarea durerilor fizice, până la îmbunătăţirea memoriei. Muzica poate schimba radical starea de spirit și poate crește randamentul concentrării, eliberând totodată organismul de efectele nocive ale stresului.
Ascultarea unei melodii preferate și interpretarea proprie a unui cântec pot avea efecte reale asupra mai multor regiuni cerebrale, printre care se numără și cele responsabile cu memoria și simțul văzului, potrivit sfatulmedicului.ro.
Eliberarea de stres
O teză doctorală prezentată în cadrul Universității din Gothenburg arată că ascultarea muzicii în fiecare zi este o metodă eficientă de reducere a nivelului de stres. Lucrarea se bazează pe descoperirile a două studii care au demonstrat că melomanii prezintă cele mai multe emoții pozitive. Pentru o eliberare de stres reală, se recomandă ascultatea genului muzical preferat întrucât nu toți oamenii reacționează emoțional la fel la același tip de muzică.
Îmbunătățirea acuității auzului
Un studiu derulat în anul 2011 pe un eșantion de 163 de persoane (dintre care 74 muzicieni) relevă faptul că persoanele care au contact frecvent cu muzica au un auz mai fin și sunt capabile să distingă mai bine diversele sunete din mediul înconjurător.
Menținerea sănătății cardiace
Cercetătorii Universității din Maryland au descoperit o legătură certă între ascultarea muzicii și sănătatea cardiacă. Muzica veselă și ritmată stimulează procesul de dilatație a vaselor de sânge de la nivelul aparatului cardiac, facilitând buna circulație a sângelui către inimă. Procentual, diametrul vaselor sanguine crește cu până la 26% atunci când o persoană ascultă o melodie veselă.
Ameliorarea durerilor
Oamenii de știință de la Universitatea din Utah, SUA, au demonstrat experimental că muzica este o sursă excelență de distragere a atenției de la durerea fizică resimțită. Oamenii care ascultă o melodie bună simt durerile la o intensitate mai mică. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 143 de persoane, iar rezultatele au arătat că toți participanții concentrați pe o anumită linie melodică au simțit mai puțin intens impulsurile electrice generate de electrozi de mici dimensiuni atașați de buricul degetelor.
Îmbunătățirea memoriei
Psihologii Universității Chineze din Hong Kong susțîn teoria conform căreia copiii care iau cursuri muzicale asimilează mai ușor materia predată la școală, obțin rezultate mai bune la teste și au o memorie verbală superioară, comparativ cu elevii care nu desfășoară nicio activitate muzicală.
Prevenirea îmbătrânirii premature a creierului
Contactul constant cu muzică poate fi de ajutor în protecția randamentului cerebral odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii Universității din Kansas, SUA, au descoperit că varstinicii care au primit o educație muzicală la un moment dat în viață sunt cei care își mențin cel mai bine randamentul funcțiilor cognitive.
Reducerea nivelului de anxietate
Muzica de calitate poate fi un bun substitut al masajelor de relaxare în lupta cu nivelul ridicat de anxietate. Un studiu publicat în jurnalul Depresie și Anxietate spune că pacienții care au beneficiat de 10 ore de masaje de relaxare au prezentat aceleași simptome ale eliberării de anxietate, precum persoanele și-au tratat neliniștea ascultând muzica preferată.
Inducerea stării de bună-dispoziție.
Cercetătorii Universității McGill din Montreal au demonstrat, experimental, că ascultarea unei melodii plăcute stimulează secreția de hormoni ai plăcerii, precum dopamină, care influențează major starea de spirit. Unele persoane își pot crește nivelul de energie într-o zi dificilă cu ajutorul muzicii, pe când altele pot folosi această artă pentru a se elibera de emoțiile negative.
Procesele cerebrale sunt foarte complicate, iar elementele care le influențează nu sunt încă descoperite în totalitate. Cu toate acestea, muzica este cu siguranță un stimulent important pentru mesajele transmise de creier întregului organism.