1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFemeia, nu doar apreciată, ci și protejată. Campanie UMF Craiova pentru prevenția cancerului de col

Femeia, nu doar apreciată, ci și protejată. Campanie UMF Craiova pentru prevenția cancerului de col

În luna dedicată femeii și cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV, Universitatea de Farmacie din Craiova inițiază o campanie de conștientizare a importanței protecției prin vaccinare împotriva cancerului de col uterin, cu mesajul „Ai grijă de fiica ta!”.

Cancerul de col uterin poate fi eradicat prin programe de vaccinare eficiente

Aproape toate femeile și toți bărbații activi sexual se vor infecta cu cel puțin un tip HPV pe parcursul vieții. Anual, infecția cu HPV determină 3380 de cazuri noi de cancer de col uterin, și peste 550 de alte tipuri de cancer, iar 1800 de femei își pierd viața, deși ar fi putut fi protejate prin vaccinare.

În România, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei, după cancerul de sân și cel colorectal, dar viitorul poate suna diferit. România are un program național de vaccinare anti-HPV dedicat fetelor cu vârsta între 11 și 18 ani. Pe lângă acestea, se pot vaccina și este recomandabil să se vaccineze și băieții. Iar programele naționale de vaccinare anti-HPV implementate cu succes în alte țări și-au dovedit deja eficiența. În Australia, datorită eficienței crescute a campaniilor de vaccinare , specialiștii prognozează deja eradicarea cancerului de col uterin în următoarele 2 decenii.

Comitetul Consultativ Global pentru Siguranța Vaccinurilor (GACVS) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a analizat dovezile asupra siguranței vaccinurilor anti HPV în 2007, 2008, 2009, 2013, 2014, 2015, 2017 – de 7 ori. OMS nu a raportat niciodată probleme legate de siguranță la vaccinurile împotriva HPV.

Un mărțișor diferit: Îndemnul la grija pentru femeile din viața noastră

„Martie e luna dedicată femeii, speranței și optimismului. Pe lângă simbolurile atât de gingașe și de frumoase care ne bucură privirea și sufletul, ne-am gândit să oferim ca mărțișor și un îndemn la a avea grijă mai bine unii de ceilalți, de fiicele noastre, de mamele noastre, de femeile din viețile noastre! Cu această idee am pornit, studenți și profesori, UMF Craiova în construirea acestei campanii de educare și informare. Și pentru că 4 martie este Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, vom merge din nou către comunitate tot cu un mesaj din zona prevenției”, a declarat prof. univ. dr. Xenia Negrea, directorul departamentului de informare din cadrul UMF Craiova.

Campania „Ai grijă de fiica ta!” își propune să vină în sprijinul populației, dar prin această inițiativă UMF Craiova face apel, totodată, către toate instituțiile și forumurile regionale și naționale care pot sprijini comunicarea informațiilor ce pot salva zeci de mii de vieți.

O mână de ajutor în informarea corectă, pentru salvarea de vieți

La ora 11:00, în Aula Magna a UMF Craiova, va avea loc o sesiune de întrebări și explicații, susținută de medicii: prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Ștefania Tudorache, prof. univ. dr. Dominic Iliescu, conf. univ. dr. Carmen Oancea, conf. univ. dr. Constantin Kamal, s.l.dr. Gindrovel Dumitra, ș.l. dr. Cristi Lungulescu.

Sunt invitați să participe părinți, elevi, studenți, reprezentanți ai instituțiilor care pot da o mână de ajutor în comunicarea corectă pentru salvarea a zeci de mii de vieți.

De la ora 13.00, în Electroputere Mall, craiovenii îi vor întâlni pe studenții UMF Craiova, alături de profesorii lor, și vor afla căi prin care s-a ajuns și se mai poate ajunge la ZERO cazuri de cancer cauzat de infecția HPV.

„În materialele informative pe care le-am distribuit și pe care le vom distribui și sâmbătă, în Aula Magna a UMF Craiova, dar și în cel mai mare centru comercial din Craiova, explicăm care sunt implicațiile și cum putem avea grijă de copiii noștri, de noi, cum se poate ajunge chiar la zero cazuri de cancer cauzat de infecția HPV. E în puterea fiecăruia dintre noi să avem grijă unii de ceilalți și să salvăm vieți”, precizează Xenia Negrea.

Putem preveni tragedii”

Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) afectează atât femeile, cât și bărbații. Se poate transmite atât prin contact sexual, cât și prin orice alt tip de contact direct pe piele. Să ne gândim numai că infecția cu HPV a fost identificată în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate.

„Mesajul nostru este că putem preveni multe dintre aceste tragedii. Putem face examene citologice (Testul Babeș Papanicolau sau examenul citologic în mediu lichid), putem apela colposcopie/ inspecția vizuală cu acid acetic (IVA), putem intra în fluxul screeningului tipurilor HPV cu risc oncogenic înalt. Dar cel mai important, ne putem proteja copiii și prin vaccinarea împotriva HPV. Avem în România un program național de vaccinare anti-HPV, dedicat fetelor cu vârsta între 11 și 18 ani, dar se pot vaccina și este recomandabil să se vaccineze și băieții. Vaccinarea băieților va contribui la reducerea substanțială a acestor tipuri de cancere la persoanele de sex masculin vaccinate”, transmit reprezentanții UMF Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS