Când ne doare în piept sau avem dificultăţi de respiraţie, tuşim, suntem obosiţi, simptomele pot indica existenţa unor probleme pulmonare, dar şi a unor afecţiuni cardiace. Uneori, poate fi vorba de boli care afectează atât inima, cât şi plămânii. Alteori, simptomele sunt comune ambelor sfere, dar trădează, de fapt, probleme doar ale unuia dintre cele două organe. În astfel de cazuri, este recomandat consultul interdisciplinar. Pacientul ar trebui să meargă atât la cardiolog, cât şi la pneumolog, mai ales că aceste două organe sunt strâns interconectate, transmit specialiştii Centrului Speranţa din Craiova.
Dispneea (senzaţia de lipsă de aer) poate fi semnul unei boli precum astmul sau BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), dar și al bolilor cardiace precum insuficiența cardiacă sau bolile coronariene. La fel se întâmplă şi în cazul oboselii, spune echipa de cardiologi a clinicii, formată din Dr. Radu Popa, Dr. Adrian Coandă, Dr. Cristian Vîlceanu și Dr. Diana Dragu.
Durerea în piept este şi ea un simptom comun bolilor din ambele sfere. Durerea toracică poate indica angina pectorală sau infarctul miocardic, dar şi boli de natură respiratorie, precum pneumotorax sau embolie pulmonară.
Tusea, un simptom atât de frecvent în cazul gripei sau al pneumoniei, poate însoţi şi insuficienţa cardiacă sau boli coronariene.
În cazul tusei persistente, se recomandă efectuarea unei spirometrii
Când ne confruntăm cu tuse persistentă, este necesară efectuarea unei spirometrii, testare disponibilă la Clinica Speranța.
Şi edemul, care constă în acumularea de lichid în ţesuturi, este un simptom comun ambelor sfere, explică pneumologii.
“Pentru că există simptome frecvent asociate atât afecţiunilor pulmonare, cât şi celor cardiace, este recomandat ca pacientul să fie văzut de medici din ambele specialităţi. De cele mai multe ori, medicul la care ajunge pacientul este cel care îi recomandă acestuia un consult suplimentar la colegii din cealaltă specialitate. În medicină, colaborarea între specialişti este foarte importantă pentru diagnosticarea şi gestionarea corectă a unui caz. La centrul nostru, avem ambele specialităţi, iar pacientul are acces imediat la consulturile interdisciplinare”, explică medicul Radu Popa, cardiolog şi manager al Centrului Medical Speranţa.
La Speranța, echipa de medici pneumologi îi reunește pe Dr. Aurel Buzatu, Dr. Ștefan Popa, toți în contract cu CAS, și pe Dr. Victor Grecu și Dr. Lucia Florescu.
Clinica Speranța se află pe Strada Înfrățirii nr. 16 din Craiova.
Programări se pot face la numărul 0771493887, iar mai multe informații se găsesc pe www.clinicasperanta.ro.